Muzika za gledanje

Stephen Malinowski pomoću kompjuterskog programa koji je sam osmislio, vizualizira djela klasične muzike.

Skladatelj i softver inženjer Stephen Malinowski pomoću kompjuterskog programa Music Animation Machine, koji je sam osmislio, vizualizira djela klasične muzike odnosno sinhronizira muziku s animiranim notnim zapisima.

Animacijom muzike počeo se baviti nakon iskustva koje je imao dok je pod uticajem LSD-a slušao jedno od djela Johanna Sebastiana Bacha tako da je razumljivo da program, čiju je prvu verziju napravio još 1985. godine, koristi sistem raznobojnih i različitih oblika koji predstavljaju trajanje pojedinih nota. Prije sedam godina usavršio je Music Animation Machine da sinhronizira animacije sa živim nastupom.

YouTube kanal Malinowskog aktivan je već 12 godina, a desetine video uradaka klasične muzike Bacha, Beethovena, Mozarta, Chopina, Straussa, Schumanna i Debussyja, koje je Malinowski objavio, pregledano je više od 160 miliona puta.

Njegov je kanal ocijenila inspirativnim i Björk prije nego ga je pozvala na saradnju za svoj premijerni koncert u njujorškom Carnegie Hallu u martu 2015. godine. Izvedbe pjesama bile su popraćene “animiranom notacijom” Malinowskog koju je pohvalio i američki Billboard.

U videima poput Vivaldijeve Zime iz Četiri godišnja doba možete doslovno gledati violinska krešenda, emocionalne uspone i padove, dok su melodija i energija kompozicije često u savršenom geometrijskom skladu.