Na Mjesec, s Laurie Anderson

"To The Moon" ambiciozno je VR iskustvo, i maštovita vizija dvije umjetnice.

Američka umjetnica Laurie Anderson, povodom 50. godišnjice slijetanja na Mjesec, predstavila je To The Moon, umjetnički rad iz domena virtualne stvarnosti koji je razvila sa Hsin-Chien Huang, umjetnicom sa Tajvana.

To The Moon je ambiciozno VR iskustvo koje publiku vodi na lunarno istraživanje, praćeno filmom i muzikom. Maštovita vizija Mjeseca dvije umjetnice amalgam je slika iz grčke mitologije, književnosti, nauke, SF filmova ali i politike. U 15-minutno putovanje uključeni su i prikazi konstelacija u obliku izumrlih životinja ali i riječi “demokratija”.

I dok se skeleti dinosaurusa transformiraju u kadilake, a na površini Mjeseca ukazuju nuklearni i plastični otpad, jasna je poruka i komentar na društvenu zbilju koju Anderson ovim radom šalje.

“Pravo je vrijeme za kreiranje novih stvarnosti. Mjesec je odlična tema za to – sjajan način da se istraži nepoznato”, kazala je Anderson ranije ovog mjeseca za The Guardian.

Saradnja Anderson i Huang traje od 1994. godine. Huang je izradila CD ROM za album Puppet Motel Laurie Anderson, a njihov zajednički rad Chalkroom proglašen je najboljim VR iskustvom na Venecijanskom filmskom festivalu 2017. godine. Aktuelni rad To The Moon njihov je najopsežniji zajednički projekat.

To The Moon je prethodnih dana imao svoju britansku premijeru na Manchester International Festivalu na kojem je Anderson bila rezidentna umjetnica a premijerno je predstavljen u Louisijani, danskom muzeju savremene umjetnosti.

Laurie Anderson