Najcrnja crna (ni)je za svakoga

U priči u kojoj glavne uloge imaju Anish Kapoor i Stuart Semple, čini se da prvi gubi rat.

Kada je Anish Kapoor 2016. godine osigurao prava da bude ekskluzivni umjetnik koji će moći koristiti najcrnju crnu boju ikad proizvedenu, nije se dalo naslutiti da će ova priča biti aktuelna i godinama kasnije.
 
Crni Vantablack pigment koji apsorbira 99,96% svjetlosti proizvela je britanska firma Surrey NanoSystems za vojne potrebe, poput bojenja letjelica, a britanski umjetnik rođen u Indiji eksperimentirao je sa ovim materijalom od 2014. godine da bi dvije godine kasnije postao jedini koji je može koristiti za svoja umjetnička djela.
 
Da li jedna osoba može imati monopol na upotrebu bilo kojeg materijala i da li takvo što može biti isključivo pravo jedne osobe, pitanja su koja su postavljana na društvenim mrežama o ovoj pomalo komičnoj situaciji koja je izazvala bijes umjetnika širom svijeta.
 
Ovo nije prvi put da jedan umjetnik monopolizira boju. Slikar Yves Klein je šezdesetih zaštitio nijansu plave koju je nazvao “international Klein blue (IKB)”. S tom razlikom da je Klein ovu boju lično smiješao, suprotno Kapooru.
 
Priča o “najcrnjoj crnoj” postaje zanimljiva kad se u nju uključuje britanski umjetnik Stuart Semple koji u prodaju pušta vlastitu boju/pigment naziva “najružičastija ružičasta” koja se kasnije prodavala uz “najžuću žutu” i “najzeleniju zelenu” a odnedavno i uz ekološke “najšljokičastije šljokice” u prahu. Svi ovi pigmenti prodaju se na Stuartovoj web stranici uz klauzulu da je kupovina i upotreba dozvoljena svima osim Anishu Kapooru.

By adding this product to your cart you confirm that you are not Anish Kapoor, you are in no way affiliated to Anish Kapoor, you are not purchasing this item on behalf of Anish Kapoor or an associate of Anish Kapoor. To the best of your knowledge, information and belief this material will not make it's way into the hands of Anish Kapoor.

Kapoor je, naravno, došao do najružičastije kojom je obojao srednji prst a fotografiju, koja je izazvala novu lavinu reakcija, objavio na svom instagram profilu.
 
Ali Stuart se tu nije zaustavio. Prije dvije godine napravio je “crnu 2.0” koju je testiralo više od 1.000 umjetnika a nova 3.0 verzija “najcrnje crne boje na svijetu” koja apsorbira od 98% do 99% svjetlosti, nije toksična, može se razrjeđivati vodom i upotrebljava se poput svake akrilne boje. Ova je boja upravo prošla sve faze testiranja i uskoro će se naći u zvaničnoj prodaji a već sada se može osigurati u Kickstarter kampanji koja je za samo 36 sati premašila traženi iznos od nešto manje od 33.000 dolara, a iako je ostalo 14 dana do kraja kampanje, gotovo 9.000 donatora osiguralo je trenutno više od 500.000 dolara.

I prilikom doniranja sredstava za Stuartovu kampanju, navedena je nota:

By backing this project you confirm that you are not Anish Kapoor, you are in no way affiliated to Anish Kapoor, you are not backing this on behalf of Anish Kapoor or an associate of Anish Kapoor. To the best of your knowledge, information and belief this material will not make its way into the hands of Anish Kapoor.

Čini se da Kapoor više nije ekskluzivni korisnik najcrnje crnje. #ShareTheBlack