Najljepše fotografije iz zraka

Odabrane su najljepše fotografije snimljene iz zraka, prijavljene na takmičenje Drone Awards 2018.

Drone Awards 2018, takmičenje otvoreno za profesionalce i amatere, ove godine je privuklo fotografe iz 101 zemlje svijeta a ukupno je primljeno više od 4.400 prijava u šest kategorija.

Iako naziv takmičenja sugerira da su fotografije snimljene isključivo pomoću dronova, osnovni uvjet je da je u pitanju fotografija snimljena iz zraka neovisno o vrsti pomoćnog sredstva koje je pri tome korišteno.

Fotografije iz zraka snimaju se otkako su izumljeni fotoaparati, a autor prve je fotograf i izrađivač balona Felix Nadar koji je 1858. godine sa visine od 80-ak metara snimao predgrađa Pariza. Njegove fotografije do danas nisu sačuvane ali jesu one Amerikanca Jamesa Wallacea Blacka, koji je dvije godine kasnije uspio doseći visinu od 300 metara iznad Bostona i u mobilnoj mračnoj komori smještenoj u korpi zračnog balona izraditi fotografiju “Boston, kako ga vide orlovi i divlje guske”.

Na takmičenju Drone Awards 2018 koje je organizirala italijanska Siena International Photo Awards, fotografiju godine snimio je Florian Ledoux.

Fotografija godine, Above The Polar Bear, Florian Ledoux

Kategorija Urban, Assisi Over the Clouds, Francesco Cattuto

Kategorija Wildlife, Blacktip Shark, Adam Barker

Kategorija Sport, Skating Shadows, Vincent Riemersma

Kategorija People, Pilgrimage of Millions of People, Qinghua Shui

Kategorija Nature, Mada’in Saleh, Gabriel Scanu

Kategorija Abstract, Weather Snake, Ovi D. Pop