Najveći zagađivač oceana

Plastične kese, slamke, čepovi čine veliku štetu svjetskim morima i oceanima, ali niko ne spominje opuške.

Svi smo već čuli za nedavno pokrenutu akciju da se iz masovne upotrebe izbaci korištenje plastičnih slamki, a u tim pričama se u velikoj mjeri iz vida izgubila činjenica da su zapravo opušci najveći zagađivači oceana.

Plastični otpad, osobito u oceanima širom svijeta, postaje sveprisutniji problem. Nekoliko međunarodnih firmi, uključujući Starbucks, McDonald's, hotelske lance Marriott i Hyatt ali i grad Seattle, napravili su planove kojim se uvodi zabrana korištenja plastičnih slamki.

Prema podacima projekta koji se bavi istraživanjem zagađenja opušcima cigareta, svake godine se potroši 5,5 trilijuna cigareta, od kojih 90% ima plastični filter. Filteri cigareta prave se od celuloznog acetata, umjetnog vlakna za čiju biorazgradnju su potrebna desetljeća. NBC News izvještava da se dvije trećine ukupne količine filtera baca, a većina njih završava u oceanima i na plažama.

Filteri na cigaretama počeli su se koristiti sredinom 1900-ih, kao dio marketinške kampanje duhanskih kompanija kako bi se navodno smanjili zdravstveni problemi uzrokovani duhanskim dimom o kojima se u to vrijeme tek počelo govoriti. Međutim, pokazalo se da je u pitanju isključivo marketinški potez i da filteri ne smanjuju štetnost toksičnih hemikalija iz katrana u duhanu. Cigarete s filterom nisu sigurnije od cigareta bez filtera. Pri tome je stvorena ogromna količina otpada, a filteri nisu zaštitili pušače od štetnosti duhana.

Sve više preovladava uvjerenje da bi proizvođači cigareta trebali prestati proizvoditi cigarete s filterom i na taj način zaštititi oceane i rasteretiti deponije.

Jedna od najvećih akcija kontinuiranog čišćenja plaža, koju sponzorira organizacija Ocean Conservatory, odvija se neprekidno od 1986. godine. Tokom tog perioda, utvrđeno je da je u sveukupnom otpadu prikupljenom tokom njihovih akcija čišćenja ubjedljivo najviše opušaka.

Opušci: 2,4 miliona
Prehrambena ambalaža: 1,7 miliona
Plastične boce: 1,6 miliona
Čepovi s plastičnih boca: 1 milion
Plastične vrećice: 0.8 miliona

Iako su opušci cigareta veliki problem kada se radi o plastičnom otpadu, i dalje se ne zna ko bi trebao reducirati i potpuno eliminirati tu vrstu otpada. 

Trebaju li duhanske kompanije ukinuti proizvodnju filtera koji nemaju učinak za koji se ranije tvrdilo da postoji i to učiniti na sličan način na koji se Starbucks odlučio za ukidanje plastičnih slamki? Trebaju li pušači biti ciljna grupa ekoloških kampanja ili cigarete trebaju biti skuplje oporezovane, s obzirom da pušači nepropisno odlažu opuške? Trebaju li gradovi i vlade na lokalnom nivou zabraniti bacanje opušaka slijedeći princip zabrane upotrebe plastičnih slamki u Seattleu? Za sada je nejasno ko će preuzeti odgovornost za smanjenje broja opušaka u sveukupnom otpadu. 

Deduš: Drvo u sobi
Jakubović: Eurokrem
Sekulić: Ave Marija
Zenft: Tetka Meri