Namještaj od slomljenih grana

Čileanski umjetnik od grana drveća pravi atraktivan namještaj uz minimalne intervencije.

Police i namještaj koje čileanski umjetnik Sebastian Errazuriz pravi od drveta dokazuju da se inspiraciju može pronaći bilo gdje. 

Polica za knjige nazvana Bilbao napravljena je od grane drveta koju je ovaj umjetnik pronašao na ulicama Santiaga. U studiju u Brooklynu gdje nastaje većina njegovih umjetničkih projekata, uspio je pronađenu granu saviti bez rezanja, kako bi dobio željeni oblik.

Slijedeći prirodni oblik i zakrivljenost drveta, Errazuriz je nastojao što manje intervenirati i mijenjati zadatu organsku formu. Drvo je ipak neznatno obradio kako bi izravnao oštre rubove i dobio glatku teksturu, te ga je na kraju ofarbao u crnu mat boju.

Neki od njegovih ranijih radova takođe kombiniraju drvo kao organski materijal sa staklom, čime je dobio minimalističke komade namještaja zanimljive forme. U svojim projektima često briše granicu između savremenog dizajna, umjetnosti i zanata.

Ovaj mladi dizajner najčešće radi u svom studiju u New Yorku u kojem ima i stolarsku radionicu. Ima četiri pomagača jer istovremeno zna raditi na 40 projekata sa različitim materijalima kao što su papir i drvo, koje obrađuje ručno koristeći se tradicionalnim alatima. Svojim radovima traži od nas da predmete sa kojima se svakodnevno susrećemo gledamo na nov način, uz napomenu da “stvari nisu nikada onakve kakvim se na prvi pogled čine”.

“Imao sam sreću da pronađem studio koji se nalazi na vrhu zgrade i ima terasu s koje se pruža pogled na New York. To je savršeno mjesto koje me stalno podsjeća koliko smo sićušni i beznačajni”, kaže Errazuriz.