Nesputana Iva

Iva Despić-Simonović je prva školovana bosanskohercegovačka vajarka.

Tokom maja i juna u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH bit će postavljena izložba Ive Despić-Simonović, prve bosanskohercegovačke vajarke.

Rođena u blizini Petrinje u Hrvatskoj u posljednjoj deceniji 19. stoljeća, Iva Simonović se školovala u Zagrebu, Parizu i Minhenu, a udajom za Acu Despića, 1920. godine seli u Sarajevo gdje će ostati do kraja života, čime je Bosna i Hercegovina dobila prvu školovanu skulptoricu u svojoj istoriji.

Izložba Ne(sputana) nazvana je po njenom važnom djelu – Sputana koji se u inventaru Umjetničke galerije vodi kao “autoportret”. Kritičari naziv skulpture povezuju sa Ivinim osjećajem sputanosti porodicom i okolinom dok autorica izložbe Maja Alomerović tvrdi da je Iva Despić živjela upravo kako je željela te da je nesputano postigla mnogo imajući u vidu vrijeme u kojem je živjela – visoko školovana, cijenjena i priznata umjetnica koja je putovala, stvarala, izlagala, aktivno sudjelovala u društvenom životu.

Osim neospornog ugleda koji je uživala u umjetničkim krugovima, Iva je bila bliska dvoru Karađorđevića i Mariji Karađorđević s kojom se družila te je imala gotovo poziciju dvorske kiparice. Po oslobođenju 1945. kratko je bila u pritvoru, nakon čega postaje nepodobna, vrijeme provodi u krugu porodice u svom ateljeu u ljetnikovcu na Vasinom Hanu u kojem je predano radila 30 godina, a koji i danas svjedoči o njenom umjetničkom radu.

Ljetnikovac je prije nekoliko godina obnovljen, u njemu su sačuvani mozaici na podovima koje je radila Iva Despić, a tokom renoviranja otkrivena je podrumska prostorija u kojoj su pronađene gipsane biste (pripreme za broncu), djela Ive Despić a koja su zadržana u novom enterijeru. Ovaj objekat danas nosi naziv Villa Atellier.

Izložba Ive Despić u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti će predstaviti 17 od ukupno 19 skulptura i medaljona koji su danas u vlasništvu Umjetničke galerije BiH, dvije oštećene gipsane biste neće biti izložene. Navodno su i ornamenti na stubovima i ukrasnim lukovima iznad prozora i vrata današnjeg Muzeja književnosti Ivino djelo jer je zgrada muzeja nekada bila u vlasništvu Despića, gdje je Iva jedno vrijeme tu i živjela prije nego je sagrađen ljetnikovac na Vasinom Hanu.

Kako navode organizatori, cilj ove izložbe je predstaviti život i rad Ive Despić-Simonović i korigovati neke činjenice iz njene biografije, posebno kada se radi o izložbama na kojima je učestvovala. Otvaranje izložbe planirano je za 18. maj u 20.00. Eksponati Ive Despić moći će se pogledati do 18. juna.