Razgovor Nicka Cavea i Marianne Faithfull

"Ispunjavala sam tuđe fantazije, a ne svoje."

Pjevačica i kantautorica Marianne Faithfull objavila je početkom mjeseca svoj novi album Negative Capability a upravo je objavljen i 18-minutni video u kojem Nick Cave razgovara sa 72-godišnjom pjevačicom o njenom novom albumu ali i životu uopšte.

“Kad su me otkrili, imala sam 17 godina”, kaže Caveu. “Andrew Oldham [menadžer i producent The Rolling Stonesa] me zapazio na jednoj zabavi. Nije me zapazio zato što je mislio da znam pjevati nego zato što sam dobro izgledala. To je ono što je on vidio u meni, mislio je da zbog izgleda imam potencijal u komercijalnom smislu.”

Faithfull priča Caveu kako je dugo vremena mislila da je “završila u pogrešnoj životnoj priči”. “Ispunjavala sam tuđe fantazije, a ne svoje”, kaže i objašnjava kako se tek sa povratničkim albumom Broken English iz 1979. godine, počela ugodno osjećati u ulozi pjevačice i kantautorice.

Video je režirao Naiché Caudron, a snimljen je u pariškom studiju La Frette tokom snimanja 21. albuma britanske pjevačice sa saradnicima kao što su Warren Ellis, Rob Ellis, Nick Cave, Ed Harcourt, Rob McVey i Mark Lanegan. Faithfull i Cave su sarađivali na pjesmi The Gypsy Faeire Queen koja je objavljena kao prvi singl sa albuma u septembru ove godine.

 

Negative Capability Track List:

1. “Misunderstanding”, Marianne Faithfull, Rob McVey, Silvert Hayem, Ed Harcourt
2. “The Gypsy Faerie Queen”, Marianne Faithfull, Nick Cave
3. “As Tears Go By”, Mick Jagger, Keith Richards, Andrew Loog Oldham
4. “In My Own Particular Way”, Marianne Faithfull, Ed Harcourt, Warren Ellis, Rob McVey
5. “Born to Live”, Marianne Faithfull, Ed Harcourt
6. “Witches Song”, Marianne Faithfull, Barry Reynolds, Joe Mavety, Steve York, Terry Stannard
7. “It's All Over Now, Baby Blue”, Bob Dylan
8. “They Come at Night”, Marianne Faithfull, Mark Lanegan
9. “Don't Go”, Marianne Faithfull, Ed Harcourt
10. “No Moon in Paris”, Marianne Faithfull, Ed Harcourt