Novi vrijedni eksponat Historijskog muzeja

Transparent "Don't let them kill us" našao se i na omotu singla Miss Sarajevo, koju su napisali Bono i Brian Eno.

U Historijskom muzeju može se pogledati postavka simboličnog naslova Miss Sarajevo kojom se obilježava jedan od događaja o kojem su izvještavali brojni svjetski mediji a koji je tokom opsade Sarajeva bio jedan od događaja koji su odavali “privid normalnog života u nemogućim uslovima”.

Događaj se zbio 29. maja 1993. godine a povod da ga muzej obilježi je znameniti transparent koji je tokom izbora za Miss opkoljenog Sarajeva razmotan na sceni Bosanskog kulturnog centra a na kojem je pisalo “Don’t let them kill us”. Nije poznato ko je izradio transparent, ali je njegovo prisustvo na sceni BKC-a dokumentirano na brojnim fotografijama koje su tu večer odaslane iz opsjednutog Sarajeva.

Proteklih 25 godina transparent su brižljivo čuvali Janes Tadić, reditelj tadašnjeg izbora ljepote, i njegova supruga koreografkinja Gordana Magaš. Kako se bračni par Tadić-Magaš ne smatra vlasnikom transparenta već samo njegovim čuvarom, odlučili su ga trajno ustupiti muzeju koji će ga uvrstiti u svoju stalnu postavku. Za početak, ovaj važni novi eksponat Historijskog muzeja može se pogledati u jednoj od izložbenih dvorana zajedno sa nekoliko drugih memorabilija sa spomenutog takmičenja ljepote.

Ovaj transparent i ovo takmičenje posredstvom dokumentarca Billa Cartera, inspirisali su Bona i Briana Enoa da napišu pjesmu Miss Sarajevo (libretto na talijanskom napisala je Anne Coleman) kao odgovor na “nadrealan otpor tokom opsade Sarajeva”. Pjesmu je izveo band Passengers, zajednički eksperimentalni projekat svih članova U2-a i njihovog producenta Briana Enoa, a poseban gost, ili kako je navedeno na albumu, “extra passenger” bio je Luciano Pavarotti.

Pjesma je prvi i jedini put izvedena uživo na čuvenom koncertu Pavarotti i prijatelji u Modeni 12. septembra 1995. godine, na sceni su uz orkestar nastupili Bono, The Edge, Brian Eno i Luciano Pavarotti, što je bila rijetka prilika da Eno uopšte nastupa. Singl je objavljen u Evropi 27. novembra 1995, dan kasnije u Sjevernoj Americi a na omotu je bila fotografija spomenutog transparenta.

Ovu je pjesmu U2 izveo i na koncertu na Koševu, na kojem nije nastupio Pavarotti ali jeste Brian Eno, koji je između ostalog, semplovao Pavarottijevu dionicu. Bila je to jedina izvedba ove pjesme na PopMart turneji, iako će je U2 izvoditi i na nekim narednim turnejama, uključujući i posljednju aktuelnu turneju ovog benda. 

Na web stranici U2-a piše kako album Passengersa Original Soundtrack 1, na kojem je objavljena Miss Sarajevo, predstavlja kolekciju pjesama rađenih kao soundtrack za imaginarne filmove, a na njemu je Brian Eno imao puno značajniju ulogu nego na drugim albumima U2, jer se osim što je producent albuma na njemu pojavljuje i kao autor i kao izvođač.

Pjesma je 1996. godine osvojila dvije nagrade za najbolji irski singl godine i za najbolji muzički video godine, a Bono je svojevremeno izjavio kako mu je to najdraža od svih pjesama U2-a.

Jedan od njenih autora, Brian Eno 13. juna ponovo dolazi u Sarajevo, prvi put da bi predstavio svoju “vizuelnu muziku” kroz multimedijalnu instalaciju 77 Million Paintings koja će biti postavljena ovog ljeta tokom 77 dana u Historijskom muzeju.