Novi film Petera Jacksona

Prvi svjetski rat kako ga do sada niste vidjeli – iz ugla vojnika koji su u njemu učestvovali.

https://youtu.be/EHYRfukHToc

Novozelandski filmski režiser Peter Jackson, koji se proslavio trilogijama Gospodar prstenova i Hobbit, nakon četriri godine će objaviti novi film, ovaj put dokumentarni.

Film pod nazivom They Shall Not Grow Old prikazuje zbivanja zabilježena filmskom kamerom tokom Prvog svjetskog rata, a nastao je zahvaljujući najmodernijoj tehnologiji kojom su obrađeni rijetki dokumentarni snimci iz ovog perioda. Jackson je imao ekskluzivan pristup arhivi Britanskog kraljevskog ratnog muzeja i arhivama BBC-a, a snimci koji su obrađeni, obojeni i prebačeni u 3D izgledaju kao da su snimljeni nedavno, a ne prije više od 100 godina.

Jackson prikazuje realnost života na prvoj liniji fronta, kao i stav vojnika prema sukobu, ali i brojne detalje poput onih šta su vojnici jeli, gdje su spavali, kako su sklapali prijateljstva i kako su provodili vrijeme kada nisu bili u rovovima.

Promovirajući film, autor je naglasio da je vojnike želio izvući iz “magle vremena” i prikazati ih u savremenom svijetu kao ljudska bića, “a ne kao neke likove Charlieja Chaplina”. 

Izjavio da je izuzetno ponosan na ovaj projekat jer će film prikazati “Prvi svjetski rat kako ga do sada niste vidjeli – iz ugla vojnika koji su u njemu učestvovali.”

Premijera je planirana za 16. oktobar na BFI Filmskom festivalu u Londonu, nakon čega će se film početi prikazivati u evropskim kino dvoranama.