The Secret Garden of Lily LaPalma: LEONARD FLOATING WITH CHRYSANTHEMUMS, Penang, Malaysia.

O muškosti kroz fotografije

Od 9. do 11. maja u Sarajevu će biti organiziran Festival slike.

Od 9. do 11. maja po prvi put u Sarajevu dešava se trodnevni Festival slike – festival fotografije i vizuelnog novinarstva.

U organizaciji novoosnovane Akademije VII planirani su različiti edukativni sadržaji, filmske projekcije i paneli, a NOMAD vam preporučuje izložbu sedam fotografkinja agencije VII.

Sara Terry, Anush Babajanyan, Linda Bournane-Engelberth, Maggie Steber, Nichole Sobecki, Jessica Dimmock i Ilvy Njiokiktjen kroz radove predstavljene na izložbi Her take: (Re)Thinking Masculinity preispituju različite aspekte muškosti postavljajući je u nove okvire i istražujući različite historijske i kulturološke kontekste.

“Izložba je razgovor, a taj razgovor želimo voditi i sa muškarcima i sa ženama”, kazala je fotografkinja Sara Terry prošlog septembra za British Journal of Photography prije otvaranja ove izložbe u New Yorku.

Njeni radovi rekreiraju prizore čuvenih slika poput Doručka na travi (Le Déjeuner sur l’herbe iz 1862/3. godine) Edouarda Maneta, u kojima nage ženske likove zamjenjuje muškim postavljajući pitanje odnosa spola i moći.

Armenska fotografkinja Anush Babajanyan je za ovu izložbu radila autoportrete na kojima je obučena u odjeću muškaraca koji su imali važnu ulogu u njenom životu. Njihova imena ne otkriva, ali njihova odjeća i obuća postaju metafore za iskustvo drugačijeg, suprotnog koje je nekada bilo blisko ali nikad uistinu doživljeno.

Jessica Dimmock će izložiti portrete transseksualnih žena u zrelim godinama koje žive kao muškarci prisiljeni skrivati svoju žensku stranu, norveško-alžirska umjetnica Linda Bournane-Engelberth istražuje svijet osoba koje ne prihvataju binarnost spolova, dok Ilvy Nijokiktjien daje pogled u život udovaca i izazove sa kojima se oni i njihove porodice susreću nakon smrti majki i supruga.

Fotografkinja Maggie Steber, koja je ove godine bila nominirana za Pulitzerovu nagradu, pokušava otkriti tajnovitu stranu muškaraca okruženih cvijećem, a fotografije Nichole Sobecki predstavljaju evoluciju ideje muškosti u Africi.

Izložba će biti otvorena 9. maja u 18.00 na Akademiji likovnih umjetnosti.

(c) Maggie Steber, The Secret Garden of Lily LaPalma: Leonard Gloating with Chrysanthemums