Sofía Rei & JC Maillard: od ljubavi do diktature

Koncert ovog dua zakazan je za ponedjeljak 15. aprila u SARTR-u.

Početkom godine, nakon četiri godine rada, objavljen je Keter, zajednički album sjajne argentinske pjevačice Sofíje Rei i multiinstrumentaliste i producenta s Kariba JC Maillarda.

Ovo dvoje umjetnika koji sarađuju dugi niz godina snage je ujedinilo na projektu za glas i saz, pretvarajući ga u intimno i introspektivno propitivanje zvučnog materijala. Tekstovi koje je napisala Rei i aranžmani koje potpisuju oba muzičara, obrađuju različite teme od ljubavi i usamljenosti do Fride Kahlo i djetinjstva u vrijeme diktature u Argentini, stvarajući sinergiju nevjerovatnog intenziteta.

JC Maillard svira na bas sazu, 8-žičanom elektroakustičnom muzičkom instrumentu koji je sam osmislio inspirisan tradicijom saza, odnosno turske bağlame i grčkog buzukija, a prema njegovom nacrtu napravio ga je francuski graditelj žičanih instrumenata Herve Prudent.

Čisti ton bas saza i kristalni glas Sofíje Rei u raznovrsnim aranžmanima, od balada do groovea, predstavljaju intiman i snažan muzički doživljaj kojem će publika svjedočiti 15. aprila u Sarajevu, na koncertu koji će biti održan u okviru koncertne sezone Grlom u jagode koju zajedno organiziraju Jazz Fest Sarajevo i Sarajevski ratni teatar. Bit će ovo drugi koncert ovogodišnje sezone u SARTR-u, kao dio turneje kojom Rei i Maillard predstavljaju svoj novi album.

Album Kemer objavljen je u okviru knjige The Book Beriah, posljednjeg dijela epske Masade kompozitora Johna Zorna i prvi je od ukupno 11 albuma objavljenih kao svojevrsna kulminacija ovog važnog muzičkog djela. Sam Zorn je album Sofíje Rei i JC Maillarda opisao jednom riječju – nezaboravno!

Jedan muzički kritičar o argentinskoj umjetnici je doslovno napisao:

“Glas Sofíje Rei ima začuđujuću snagu, njen muzički instrument gotovo je bezgraničnog opsega, nikad je ne iznevjeri i svaki put je vjerno prati predjelima u koje nas njezina mašta odvede. A upravo je njezina mašta učinila njenu pojavu tako inspirativnom u svijetu odvažne muzike.”

Ulaznice za sarajevski koncert Sofíje Rei i JC Maillarda koji će biti održan u SARTR-u u ponedjeljak 15. aprila u 20.00 sati, u prodaji su u sistemu kupikartu.ba, po cijeni od 20 KM. Na dan koncerta, ulaznice će se, po istoj cijeni, moći kupiti od 18.00 na blagani SARTR-a.

Deduš: Drvo u sobi
Jakubović: Eurokrem
Sekulić: Ave Marija
Zenft: Tetka Meri