Palmyra – novi početak

U ljeto naredne godine "dragulj pustinje" će, planiraju sirijske vlasti, ponovno biti otvoren za posjetioce.

Palmyru, ruševine antičkog grada u Siriji, mogli bi narednog ljeta ponovno pohoditi turisti, barem ako je suditi po najavama sirijske vlade.

Tamošnje vlasti uveliko promoviraju turističke destinacije ove zemlje uprkos uništenjima iz tek završenog rata i negativnom publicitetu koji je izazvao bizarni promotivni video spot “Sirija, uvijek lijepa” koji su vlasti objavile 2016. godine u vrijeme velikih borbi u Aleppu. Procjenjuje se da je Siriju 2010. godine posjetilo više od 8,5 miliona turista dok je prihod od turizma imao udio od 11% u bruto domaćem proizvodu.

Sirija već sudjeluje na svjetskim turističkim sajmovima kako bi ponovno privukla turiste u što većem broju, a ove sedmice je najavljeno da će u ljeto 2019. i Palmyra biti spremna da primi nove posjetioce.

Već drugu godinu traju radovi na rekonstrukciji artefakata koji su oštećeni u divljačkim napadima pripadnika ISIL-a na spektakularni arheološki lokalitet pod zaštitom UNESCO-a, a ovog ljeta grupa sirijskih arheologa uz pomoć renovatora moskovskog Puškinovog muzeja radi u Damasku na obnovi ostatake statua i skulptura iz Palmyre a na osnovu 3D modela koje su ruski stručnjaci prethodno napravili.

Na obnovi skulptura neprocjenjive vrijednosti bila je prije dvije godine angažirana i italijanska vlada uz čiju je pomoć organiziran transport dvije statue iz Damaska, preko Bejruta do Rima gdje su ove statue iz 2. i 3. stoljeća obnovljene zahvaljujući laserskim skenovima i 3D modeliranju, a uništeni dijelovi statua zamijenjeni su prostetičkim dodacima u Italijanskom institutu za konzervaciju i restauraciju (ICCROM) koji ima bogato iskustvo rada na artefaktima iz Pompeja i Rima. Ove statue početkom prošle godine vraćene su u Damask. 

A uskoro bi mogle biti vraćene i u Palmyru, na lokalitet 2.000 godina starog grada koji je bio jedna od najvećih turističkih atrakcija Sirije koja je godišnje privlačila oko 150.000 posjetilaca svake godine, što i nije veliki broj imajući u vidu značaj ove arheološke lokacije koja se nalazi u provinciji Homs, na zapadu Sirije, a koja se često kvalificira kao “Venecija pijeska”, “dragulj pustinje” ili “pustinjska djeva”.

U Palmyri su sačuvane ruševine nekad raskošnih građevina koje spajaju graditeljsko naslijeđe Bliskog istoka i klasičnu rimku umjetnost, poput Baalovog svetišta, trgova, pozorišta, hramova, ali i važni primjerci palmirske skulpture. Palmyra je 1980. godine uvrštena na UNESCO-ov popis svjetske kulturne baštine kao jedan od najznačajnijih kulturnih i trgovačkih centara iz antičkog vremena.

Artforum piše da će rekonstrukcijski radovi u Palmyri doseći cifru od 2 milijarde američkih dolara, a prema podacima Svjetske banke (WB), procjenjuje da ukupna šteta izazvana ratom u Siriji iznosi 226 milijardi američkih dolara. Kako piše Associated Press, sirijska vlada procjenjuje da će obnova stambenih objekata, bolnica, škola i infrastrukture trajati 15 godina.