“Pavarotti” Rona Howarda

Početkom juna bit će zvanično objavljen dokumentarni film o velikom opernom umjetniku.

Objavljen je trailer za Pavarotti, novi dokumentarni film o jednom od najomiljenijih tenora svih vremena.

Oskarovac Ron Howard u svom novom dugometražnom dokumentarnom filmu daje intimni portret Luciana Pavarottija uključujući i snimke sa znamenitih nastupa velikog umjetnika ali i neke do sada neobjavljene snimke.

“Pavarottijev život bio pun uspona i padova te drame, a kao svaki izuzetan čovjek, bio je pun kontradiktornosti”, kaže reditelj Apolla 13, Genijalnog uma i Da Vincijevog koda.

Scenarij za film uradio je Mark Monroe, koji je napisao scenarij još jednog Howardovog dokumentarca, The Beatles: Eight Days A Week – The Touring Years. Uz film, Universal Records će objaviti i soundtrack filma.

Pavarotti je rođen u Modeni 1935. godine a njegova karijera je imala strelovit uspon nakon njegove uloge Rodolfa u Puccinijevoj operi La Boheme, igranoj u lokalnoj operi Teatro Municipale, u Reggio Emiliji. Ova uloga i dalje se smatra jednom od Pavarottijevih najboljih izvedbi.

Njegov posljednji nastup desio se na otvaranju Zimskih olimpijskih igara u Torinu kada je izveo ariju Nessun dorma iz još jedne Puccinijeve opere Turandot. Bilo je to 2006., u godini kada mu je dijagnosticiran rak pankreasa od kojeg je i preminuo naredne godine.

Pavarotti je bio poznat i po svom humanitarnom radu. Godine 1997. u Mostaru je otvoren muzički centar koji nosi njegovo ime a radi i danas. Bio je UN-ov ambasador mira, a 2001. godine dobio je nagradu koju dodjeljuje UNHCR za pomoć izbjeglicama i žrtvama ratnih sukoba – Nansen Refugee Award, za svoj humanitarni rad u Bosni i Hercegovini, Gvatemali, Kambodži, Liberiji i na Kosovu.