Pjevamo borbene na Vracama

Ovaj koncert je prilika da uzburkamo naše kolektivno sjećanje...

U srijedu, 18. septembra, sa Spomen-parka Vraca orit će se patriotske, revolucionarne i partizanske pjesme iz Drugog svjetskog rata, u izvedbi 40-članog mješovitog hora pod umjetničkim vodstvom Tijane Vignjević i maestra Adisa Sirbubala.

Dirigentica Vignjević je aranžirala repertoar poznatih pjesama uz pjesme koje su rjeđe izvođene poput Nek nas sjete ove slike koju je za film Boško Buha otpjevao Oliver Dragojević, po tekstu Duška Radovića i muzici Zorana Simjanovića.

Na koncertu Pjevamo borbene bit će izvedena i italijanska partizanska pjesma Bella Ciao, himna antifašističkog otpora, koju je prošle godine snimio i Tom Waits za Song of Resistance – album Marca Ribota, o čemu je NOMAD ranije pisao. Uz spomenute, koncertni odabir činit će sljedeće pjesme:

1. Konjuh planinom
2. Padaj silo i nepravdo
3. Uz maršala Tita
4. Po šumama i gorama
5. Ay, Carmela
6. Bella ciao
7. Bilećanka
8. Stan’ Neretvo
9. Mitraljeza
10. Internacionala
11. Od Vardara pa do Triglava
12. Hej haj brigade
13. Nek nas sjete ove slike
14. Šume, šume, najljepša vam hvala

“Ovaj koncert je prilika da uzburkamo naše kolektivno sjećanje na neko ipak evidentno sretnije vrijeme, i ipak pravednije društvo. Vrijeme u kojem su riječi sloboda, domovina… izgovarane iskrenije nego danas i sasvim sigurno sa većim poštovanjem”, kazao je producent koncerta Edin Zubčević.

Koncert je zajednički projekat Festivala ulične umjetnosti, agencije Gramofon i Jazz Festa Sarajevo.

Ulaznice po cijeni od 15 KM u prodaji su u sistemu kupikartu.ba.

Deduš: Drvo u sobi
Jakubović: Eurokrem
Sekulić: Ave Marija
Zenft: Tetka Meri