Ples na četiri jezika

Očigledno je da su svi članovi ovog neobično zanimljivog benda pružili dobru predstavu, i to učinili s neskrivenim uživanjem.

Osam članova grupe Insane Insan održalo je sinoć u SARTR-u premijerni koncert u okviru sezone Grlom u jagode koju organizira Jazz Fest Sarajevo u koprodukciji sa Sarajevskim ratnim teatrom.

Iako je ovo bio njihov prvi nastup, publika nije bila nespremna za koncert s obzirom da su neki od Insana već godinama prisutni na sceni, kao muzičari i producenti. Pjesmama objavljenim na njihovom prvjencu Insanax, publici su obećali «pretjerano opuštanje» a koncertom obećanje i ispunili.

Izveli su ukupno 14 pjesama uključujući i neke nove koje se ne nalaze na albumu a nakon 80 minuta muziciranja, publika je Insane Insan izvela na bis kada su odsvirali, otpjevali i otplesali novu kompoziciju neodoljivog groovea i dodatno, za kraj, oduševili rasplesanu publiku.

Pjevajući na turskom, francuskom, engleskom i njemačkom, vokalisti Nina Gerin, Tayfun Kesgin i Thomas Crauk, uz muzičare Mladena Tvrtkovića, Enesa Zlatara, Ducu Vranića, Dragana Rokvića i Amara Češljara te balerine Selmu Štrbo i Nadžu Pušilo priredili su jedinstven nastup kakav ne priređuju često domaći muzičari na sarajevskoj sceni.

Svoju noć je imao i karizmatični pjevač Tayfun Kesgin, Turčin iz Njemačke koji već godinama živi u Bosni i Hercegovini, svojim strastvenim nastupom, uvjerljivo je čitav koncert pjevao i plesao na prvoj liniji benda. Izvrsna ritam sekcija čini kičmu ovog benda koji bez pretencioznosti svojim muziciranjem poziva publiku na zajednički ples. Ples na četiri jezika. Očigledno je da su svi članovi ovog neobično zanimljivog benda pružili dobru predstavu, i to učinili s neskrivenim uživanjem.

Bio je ovo treći koncert sezone Grlom u jagode koja će biti nastavljena u SARTR-u u septembru. Za 23. septembar Jazz Fest Sarajevo najavljuje koncert beogradskog benda Fish in oil, za 26. oktobar koncert švicarsko-bosanskog harmonikaša Marija Batkovića, za 7. novembar legendarni holandski bend The Ex te nastup slovenskog Bosanca Damira Avdića za 5. decembar. Ulaznice za ove koncerte uskoro će biti u prodaji.