Pošiljke stižu dronom

Zaboravite dostavna vozila i saobraćajnu gužvu, budućnost dolazi brže nego što mislite.

“Pozdravite se sa dostavnim kamionima, a dobrodošlicu poželite Gamaruu”, poručuje Edgar Andres Sarmiento, kolumbijsko-italijanski inovator koji je osmislio pametno rješenje za dostavu pošiljki pomoću dronova.

Njegov izuzetni izum učinio ga je finalistom Toyota Logistics Design Competitiona 2018 a iako nije osvojio jednu od prve tri nagrade koje dodjeljuje žiri, Sarmientov Gamaru osvojio je nagradu publike. Pažnju je privukao inovativnim rješenjem dopreme pošiljki od skladišta do kućnog praga krajnjeg korisnika, koje znatno skraćuje vrijeme dostave, i ujedno zaobilazi posrednika koji je u dosadašnjim vidovima dostave pošiljki nezaobilazan.

Kako je objavljeno na stranici njegovog nekadašnjeg fakulteta, Kolumbijskog nacionalnog univerziteta, Gamaru je flota letjelica a pojedinačne pošiljke moguće je u svakom trenutku pratiti pomoću mobilne aplikacije kao i preusmjeravati letjelice u skladu sa potrebama i željama klijenta koji očekuje dostavu. 

Ovo nije prvi Sarmientov izum koji je privukao pažnju javnosti i struke, njegov minibus Berlino osvojio je prvo mjesto na Urban Mobility Challenge: Berlin 2030 u kategoriji “pametnih minibus sistema”, dok je još jedno njegovo vozilo Arriero, električni 4-točkaš za prijevoz roba brdovitim predjelima, prije dvije godine osvojio drugo mjesto na takmičenju Michelin Challenge Design

Deduš: Drvo u sobi
Jakubović: Eurokrem
Sekulić: Ave Marija
Zenft: Tetka Meri