3D printane zgrade

U Dubaiju će do 2025. četvrtina novih zgrada biti izrađena korištenjem tehnologije 3D printanja.

Dubai je pokrenuo Strategiju izgradnje objekata putem korištenja tehnologije 3D printanja – globalnu inicijativu koja ima za cilj da ovaj grad postane jedan od vodećih u svijetu u oblasti korištenja 3D tehnologije printanja u arhitekturi.

Incijativa je pokrenuta kako bi se promovirao status UAE i Dubaija kao vodećeg centra za tehnologiju 3D printanja. Šeik Mohammed bin Rashid Al Maktoum, potpredsjednik i primijer UAE-a i vladar Dubaija, napravio je plan prema kojem će do 2025. godine jedna četvrtina novih zgrada u Dubaiju biti izgrađena pomoću tehnologije 3D printanja. Očekuje se da će korištenje ove tehnologije smanjiti troškove u medicinskom i građevinskom sektoru, a i restruktuirati ekonomsko tržište i tržište rada.

Predstavnici Fondacije budućnosti Dubaija (Future Fondation) izjavili su da ovom Strategijom korištenja tehnologije 3D printanja u arhitekturi grad želi smanjiti broj radnika za 70%, a ukupne troškove smanjiti za 90%. CIlj ovog plana je i poboljšanje produktivnosti “jer vrijeme potrebno za printanje zgrada u  tehnologiji 3D printanja iznosi 10% ukupnog vremena potrebnog za izgradnju kada se koriste tradicionalne tehnike”. Predstavnici Fondacije budućnosti Dubaija kažu da će se inicijativa fokusirati na rasvjetne elemente, osnove i temelje, tačke spajanja građevinske konstrukcije, parkove, građevinske objekte koji se grade u humanitarne svrhe i mobilne kućice.

Dubai je još 2015. godina najavio da planira izgraditi prvu zgradu na svijetu koja će biti napravljena korištenjem građevinskih struktura printanih 3D tehnologijom. Rezutat je Ured budućnosti (Office of the Future) koji je radio Killa Design, a trenutno je prvi potpuno funkcionalan ured na svijetu koji je u stalnoj upotrebi, a izgrađen je putem tehnologije 3D printanja. Zgrada ima posebno ojačan sistem izolacije i građevinskih obloga, a komponente projekta izrađene su tehnikama proizvodnje kojim je upravljao kompjuter kako bi se stvorila jedinstvena i složena geometrija zgrade. U ovoj zgradi je trenutno smješten ured Fondacije budućnost Dubaija.

Primjena nove regulative i plana u području Dubaija započet će 2019. godine, uz postepeno povećanje strateškog cilja čija je potpuna realizacija planirana u 2025. godini.