Univerzitet Luigi Bocconi, Milano

Pritzkerova nagrada za Dablinke

Najveće priznanje u arhitekturi ove godine osvojile su Yvonne Farrell i Shelley McNamara.

Iako se dodjeljuje već 41. godinu zaredom, Pritzkerova nagrada odnosno najveće svjetsko priznanje u oblasti arhitekture tek je ove godine po četvrti odnosno peti put u istoriji dodijeljen ženi – ovogodišnju nagradu odnosi dablinski duo koji čine Yvonne Farrell i Shelley McNamara.

Dvije arhitektice šira javnost je upoznala kao kuratorice posljednjeg Venecijanskog bijenala arhitekture 2018. godine. Nekoliko godina ranije bile su laureatkinje Venecijanskog bijenala, prošle godine su osvojile James Gordon medalju za životno djelo u arhitekturi, a ove godine prije “Nobela” za arhitekturu osvojile su Riba nagradu britanskog društva arhitekata, također za životni doprinos arhitekturi.

Yvonne Farrell i Shelley McNamara su već četiri decenije saradnice u birou Grafton Architects koju su zajedno osnovale, a nazvale su je po ulici Grafton u kojoj je bilo sjedište njihovog prvog ureda. Projekti na kojima su radile realizirani su većinom u Irskoj, tek od 2003. godine i u Velikoj Britaniji, Peruu, Italiji i Francuskoj, a kako je ocijenio žiri, krajobraz njihove domovine Irske uticao je na njihov senzibilitet i omogućio im da na zahtjevne geografske, klimatske i druge izazove odgovore vrhunskim rješenjima.

Prva žena dobitnica Pritzkerove nagrade bila je Zaha Hadid 2004. godine. Šest godina kasnije, nagradu je osvojila i Kazuyo Sejima (zajedno sa kolegom Ryue Nishizawom) a prije tri godine i Carme Pigem (u društvu sa muškim kolegama Ramónom Vilaltom i Rafaelom Arandom).

Kontroverzu kada je u pitanju davanje prednosti muškarcima u odnosu na žene izazvala je izjava Wang Shua, člana ovogodišnjeg žirija, i dobitnika nagrade prije osam godina. Tada je izjavio da je njegova supruga i partnerica Lu Wenyu trebala s njim podijeliti nagradu jer ju je podjednako zaslužila. Kako prenosi CNN, naredne godine je uslijedila peticija kojom se zahtijeva da se arhitektici Denise Scott Brown retroaktivno dodijeli ovo priznanje za 1991. godinu, dodijeljeno njenom suprugu i kreativnom partneru Robertu Venturiju.

Ovogodišnji žiri Pritzkerove nagrade u svojoj izjavi priznao je kako arhitektura “ostaje profesija u kojoj dominiraju muškarci”.

Nagradu Pritzker čini novčani iznos od 100.000 američkih dolara i bronzani medaljon, po uzoru na Nobelovu nagradu.

NOMAD donosi galeriju nekih od prekrasnih arhitektonskih rješenja Yvonne Farrell i Shelley McNamare osmišljenih za visokoškolske ustanove i biblioteku.

Arhitektura


Jakubović: Eurokrem
Sekulić: Ave Marija
Zenft: Tetka Meri