Povratak arhitekturi Bauhausa

Bauhaus je obilježio arhitekturu Jaffe, a moderni neboder baštini tradiciju starog dijela Tel Aviva.

Penda, interdisciplinarni tim arhitekata i dizajnera sa sjedištem u Salzburgu i Pekingu, dizajnirao je jedinstveni neboder u Tel Avivu čiji će izgled, kada bude izgrađen, biti prepoznatljiv po kaskadnim terasama duž cijele zgrade.

Imat će 18 spratova i dizajniran je poput modularnog sistema sa lukovima od zidane cigle čiji se strukturni elementi mogu samostalno proizvoditi, čime se smanjuju troškovi izgradnje i održavanja zgrade.

Prilikom odabira materijala, arhitekti iz Pende su zaobišli uobičajene staklene fasade i prednost dali formi i materijalima koji najbolje odgovaraju mediteranskoj klimi Tel Aviva.

Dizajn objekta u velikoj se mjeri oslanja na eru bauhausa, racionalne geometrije koja je obilježila arhitekturu Jaffe, starog dijela Tel Aviva. “Čak i kada gradimo moderne zgrade, one odražavaju duh grada, njegovu atmosferu, kulturu i povijest”, napominju dizajneri ovog projekta.

Zgrada će biti visoka 116 metara, a predviđeno je da bude isključivo rezidencijalnog tipa i po svoj prilici slijedit će poruku Alaina de Bottona, švicarsko-britanskog filozofa koji smatra da arhitektura ne bi smjela biti “tajanstvena disciplina dostupna samo profesionalcima” već “djelatnost koja ima utjecaja na sve nas, na našu sreću i naše blagostanje.”

Arhitektura


Jakubović: Eurokrem
Sekulić: Ave Marija
Zenft: Tetka Meri