Prvi modni skandal Wimbledona

Prije sto godina Suzanne Lenglen šokirala je javnost odjećom suviše nepristojnom za teniski meč.

Iako je zaslužila da se njezino ime pamti po vrhunskim sportskim rezultatima koje je postigla, francuska teniserka Suzanne Lenglen i njezin karakter i temperament ne bi zamjerili što je se pamti i po prvom modnom skandalu na Wimbledonu koji se desio prije punih 100 godina.

Bio je to prvi skandal te vrste a desio se 1919. godine kada je mlada 20-godišnja Francuskinja debitirala na ovom turniru. Za svoj prvi meč obukla je haljinu kratkih rukava, sa izrezom, i plisiranom midi suknjom. Nije nosila korzet, ni podsuknju! dok su pravila propisivala dugu suknju do članaka, majicu dugih rukava i zatvorenog vrata.

Iako su mediji njen izgled nazvali nepristojnim, Lenglen je osvojila turnir i naredna četiri šampionata u Wimbledonu, kao i dva French Opena i tri olimpijske medalje te promijelila tok modne istorije. Kasnije je obukla i haljinu bez rukava, uz još kraću suknju, šešir je zamijenila trakom a do tada neudobne teške cipele laganim ravnim udobnim cipelama.

Sports Illustrated u svom izdanju od 30. maja piše kako je znala popiti konjak između setova. Ukupno je osvojila 241 titulu tokom 12 godina karijere. Poređenja radi, Serena Williams je za 20 godina uspjela osvojiti 72 singla i 23 dubla. 

Ova velika sportistkinja nestalnog duha i iznimno temperamentna, zaslužna je što je ženski tenis postao popularan sport. Kad su je pitali za njen način igre, odgovorila je: “Moj način igre? Ne znam da ga imam. Jednostavno bacim ponos u zrak i ne mislim ni o čemu osim o igri. Pokušavam udariti lopticu svom snagom i poslati je tamo gdje moj protivnik nije.”

Na vrhuncu karijere Suzanne Lenglen je bila najpoznatija sportašica svijeta, bila je popularnija od velikih filmskih zvijezda i pjevača svog vremena a podjednako je bila prisutna u sportskim rubrikama, trač sekcijama i modnim dodacima novina. Bila je poznata pod nadimkom La Divine a smatra se prvom ženom sportskom zvijezdom svih vremena. Spominje je i Ernest Hemingway opisujući Roberta Cohna u djelu A sunce izlazi. “Volio je da pobjeđuje, gotovo jednako kao Lenglen, primjerice”, piše Hemingway.

Inače, Wimbledon kao najstariji teniski turnir na svijetu ima i najstroža pravila odijevanja. Vimbldonsko pravilo odijevanja igrača u “pretežno bijelo” datira iz 19. stoljeća kada se tenis igrao na društvenim okupljanjima a mrlje od znoja smatrane su nepriličnim te je uobičajena boja odjeće postala bijela. Propisana je i količina “druge” boje koja smije biti zastupljena u odjeći, čak i širina pruga u nekoj boji.

I kada su ostali turniri promijenili ovo pravilo, Wimbledon je to uradio tek 1995. godine kada je  uveo pravilo “većinom bijele” odjeće a pravila oblačena ponovno su izmijenjena 2014. godine kada su Sereena Williams i Tatiana Golovin bijele haljine kombinirale sa tenisicama u boji.

Suzanne Lenglen je preminula od leukemije, nakon kraće bolesti, prije nego je proslavila 40. rođendan.