David Bowie: Prvih pet godina

BBC je objavio detalje o novom dokumentarnom filmu o Davidu Bowieju, pod naslovom Prvih pet godina.

Nakon sada već povijesnog filma iz 2013. godine Pet godina (koji se bavi Bowiejevim kreativnim vrhuncem od Ziggyja Stardusta do kraja berlinskog perioda) i filma Zadnjih pet godina (koji nam je pokazao neke detalje o Bowiejevom The Next Day i zadnjem albumu Blackstar), novi film se bavi godinama koje su prethodile Bowiejevoj slavi. Ovo je zadnji dio trilogije dugometražnih dokumentarnih filmova koje je producirao i režirao Francis Whately.

Nedavno je u Arhivi BBC-ja pronađen dokument nastao nakon audicije na BBC-u, održane u utorak, 2. novembra 1965. godine, kada je nastupio bend pod nazivom David Bowie and the Lower Third. U materijalu snimljenom za audiciju su Chim-Chim-Cheree, kao i originalna pjesma pod nazivom Baby That’s A Promise.

U novom dokumentarnom filmu prikazana je scena u kojoj bubnjar benda Lower Third Phil Lancaster po prvi put čita dokument u kojem se Bowie opisuje kao muzičar koji zvuči “prilično drugačije”, da mu “nedostaje osobnosti”, da “nije posebno muzički uzbudljiv” i da “neće napredovati ni uz dodatne vježbe.”

Patrick Holland s kanala BBC 2 kaže: “Francis Whately je već snimio dva izuzetna filma o jednom periodu nevjerovatnog života Davida Bowieja u kojem se on transformirao u umjetnika kojeg smo poznavali. Ovaj treći film upotpunjuje trilogiju baveći se najvažnijim i najšokantnijim periodom koji obuhvata prvih pet godina njegove karijere.”

U filmu se prikazuju razgovori sa Bowiejevom prvom rodicom i dugogodišnjom prijateljicom Kristinom Amadeus, njegovom bivšom djevojkom i muzom Hermione Farthingale, Lindsay Kemp s kojim je razgovarao u posljednjem snimljenom intervjuu, producentom Tonyjem Viscontijem, bivšom djevojkom i prijateljicom Danom Gillespie, njegovim dugogodišnjim prijateljima Geoffom MacCormakom i Georgeom Underwoodom, producentom Mikeom Vernonom, Bowiejevim producentom s početka karijere Tonyjem Hatchom i Woodyem Woodmanseyem, posljednjim preostalim Spiderom s Marsa.

BBC će ovaj dokumentarni film prikazati 2019. godine, a potvrđeno je da će krajem ovog mjeseca BBC prvi put prikazati i snimak kompletnog Bowiejevog nastupa na festivalu Glastonbury iz 2000. godine.

Iako se često tvrdi da je to jedan od najboljih koncerata ikada viđenih na ovom festivalu, video ili audio zapis koncerta, kojim je te godine zatvoren festival, nikada nije u cijelosti prikazan.

David Bowie Glastonbury 2000 će 30. novembra biti objavljen na dvostrukom CD-u i DVD-u, a moći će se naći i kao trostruki LP uz komentare Caitlin Moran, fotografije Bowieja u njegovom povijesnom kratkom kaputu koji je kreirao Alexander McQueen, kao i Bowiejev dnevnik koji je tokom turneje te godine pisao za Time Out.

Novi box set Bowiejevih materijala iz osamdesetih pod nazivom Loving The Alien bit će objavljen 12. oktobra.