Pun mjesec Nermina Hamzagića

Drama koja “govori o nama danas”.

Nakon što je ovog mjeseca svjetsku premijeru imao na FilmFestivalu Cottbus na kojem je osvojio dvije nagrade, dugometražni film Nermina Hamzagića prikazan je 10. novembra i u Skopju na festivalu evropskog filma a svoju bh. premijeru imao je u Sarajevu, u okviru programa prvog izdanja Sarajevo Festa – umjetnost i politika, koji se održava od 30. novembra do 10. decembra.

Pun mjesec u produkciji SCCA/pro.ba sa njemačkog festivala se vratio sa nagradom ekumenskog žirija i nagradom za Albana Ukaja koji je proglašen najboljim glumcem. Film čija radnja se odvija u noći punog mjeseca u policijskoj stanici u Sarajevu, publika je na bh. promociji ispratila na nogama i ovacijama. Riječ je o drami koja “govori o nama danas”, kako je kazao sam reditelj, i koja uz umjerenu dozu crnog humora reflektira aktuelni momenat bosanskohercegovačkog društva kroz životne priče protagonista filma, u nepretencioznoj režiji Hamzagića kojem je Pun mjesec prvi dugometražni igrani film.

Hamzagić, osim režije potpisuje i scenarij, zajedno sa Eminom Omerović, direktor fotografije je Amel Đikoli, montažer Redžinald Šimek, dizajner zvuka Igor Čamo, dok je auto muzike Enes Zlatar, kostima Irma Saje, scenografije Vanja Miholjčić. Producenti filma su Amra Bakšić-Čamo i Adis Đapo. Uloge u filmu, osim Ukaja koji tumači glavni lik inspektora Hamze, ostvarili su Mediha Musliović, Izudin Bajrović, Jasna Diklić, Muhamed Hadžović, Boris Ler, Ermin Sijamija, Mirela Lambić, Alena Džebo, Sanja Burić, Edin Avdagić, Faketa Salihbegović, Mugdim Avdagić, Lidija Kordić, Admir Šehović, Kemal Rizvanović, Irfan Ribić, Lazar Dragojević, Dražen Pavlović, Martina Mandek i Ahmed Nuhić.

Pun mjesec je od 4. do 7. decembra na repertoaru kina Meeting Point u Sarajevu.