200 sati za crvene cipele

Cipele koje je nosila Dorothy u Čarobnjaku iz Oza, snimljenom 1939. godine, jedna su od najvrjednijih memorabilija iz svijeta filma.

Više od 300.000 dolara i 200 radnih sati bilo je potrebno za popravak i obnovu čuvenog para crvenih cipela koje je Dorothy nosila u Čarobnjaku iz Oza.

Proteklih 18 mjeseci Smithsonianov Nacionalni muzej američke historije posvetio je reparaciji cipela, a od prošle sedmice izložene su u muzeju u posebnoj galerijskoj prostoriji u okviru stalne postavke American Stories.

Muzej je radio i na identifikaciji drugog para cipela koje su ukradene iz Muzeja Judy Garland u Minnesoti 2005. godine a početkom septembra FBI je objavio da su pronađene nakon 13 godina.

Za potrebe snimanja filma u MGM studiju, izrađeno je pet pari cipela u veličini 38 kako bi odgovarale stopalu tada 16-godišnje Judy Garland. Nakon snimanja filma 1939. godine, zagubljene su u studijskim skladištima sve do 1970. godine kada su slučajno pronađene te prodate ili poklonjene.

Kako piše Washington Times, anonimni kupac je jedan par kupio na aukciji za 15.000 dolara te ih, također anonimno, poklonio Smithsonianu 1979. godine. Od tada ih je vidjelo na desetine miliona posjetilaca i postale su jednim od najpoznatijih izložaka ovog muzeja. Ostali parovi cipela dosezali su vrtoglave cifre na aukcijama a njihova procijenjena vrijednost kreće se na više od milion dolara. Dorothyne crvene cipele smatraju se jednom od najvrjednijih memorabilija iz svijeta filma.

Muzej je prije dvije godine u Kickstarter kampanji skupio gotovo 350.000 dolara za ambiciozni projekat konzervacije i vjerovatno najobimniji te vrste kada su cipele u pitanju.

U romanu Franka Bauma prema kojem je film Čarobnjak iz Oza snimljen, Dorothy nosi srebrene cipele ali je boja promijenjena kako bi se u potpunosti iskoristile prednosti Tehnicolora koji se koristio u visoko budžetnim filmovima.