Školjke otoka Zhuhai

Morem inpirisan kompleks ima vrhunske tehničke uvjete za izvođačke umjetnosti.

Operu na otoku Zhuhai, u kineskoj provinciji Guangdong, čine dvije zgrade koje podsjećaju na školjke, a na čijem je dizajniranju i izgradnji radio tim od trideset arhitekata Pekinškog zavoda za arhitektonski dizajn.

Inspirisani morem, kretanjima plime i oseke, školjkama i organskim oblicima, uspjeli su u namjeri da kompleks čistih i jednostavnih linija, uklope u priobalni okoliš.
 
Zgrade visoke 60 i 90 metara imaju slične namjene. U jednoj je koncertna dvorana sa 1.600 sjedišta i velikom pozornicom za dramske izvedbe, mjuzikle, balete, simfonije, opere i druge događaje sa velikim brojem izvođača. Iz velike sale pruža se pogled na more, a posebna pažnja je posvećena rješenjima unutar sale kako bi se gledateljima iz svakog ugla omogućio visokokvalitetan akustički doživljaj.
 
U drugom dijelu kompleksa smještena je sala za 550 gledatelja, na čijoj se pozornici prikazuju originalni regionalni umjetnički komadi, avangardna dramska djela, djela lokalne opere, moderni ples te se koristi za održavanje manifestacija manjeg obima. Ovaj dio zgrade povezan je s vanjskom pozornicom i prostorom u koji se može smjestiti dodatnih 350 gledatelja.
 
Zgrade zauzimaju površinu od 58.000 m2. Izgradnja koja je počela u maju 2010. godine koštala je oko 158 miliona dolara, a ovi objekti su već postali prepoznatljiv arhitektonski simbol otoka Zhuhai.

Provincija Guangdong graniči sa Hong Kongom

Dvorane raspolažu vrhunskom opremom za potpuni audio-vizuelni doživljaj

Posebna pažnja posvećena je akustičkom tretmanu dvorane

Predvorje jedne od dvorana

Nova turistička atrakcija otoka

Jakubović: Eurokrem
Sekulić: Ave Marija
Zenft: Tetka Meri