Abacus: Small Enough to Jail

Netflix preporuka

Film reditelja Stevea Jamesa našao se ove godine u konkurenciji za Oscara za najbolji dokumentarni film skrećući pažnju javnosti na malo poznat događaj koji je posljedica finansijske krize u Sjedinjenim Državama 2008. godine.

Abacus: Small Enough to Jail prati kineske imigrante, obitelj Sung i njihovu pravnu bitku protiv američkog zakonodavstva koje je pokrenulo parnicu protiv Abacus Federal Saving Bank, male njujorške banke u njihovom porodičnom vlasništvu. Bio je to jedini slučaj pokretanja sudskog procesa protiv neke američke finansijske institucije u vezi krize koja se smatra najdubljom recesijom nakon Drugog svjetskog rata.

Osim što otvara pitanje rasne diskriminacije u američkom pravosudnom sistemu, film portretira bliske odnose u porodici koja vodi petogodišnju pravnu bitku protiv sistema.

Abacus: Small Enough to Jail je premijerno prikazan na Toronto Film Festivalu 2016. godine, osim nominacije za najveću američku kinematografsku nagradu, bio je nominiran i za nagradu Emmy. Proglašen je najboljim političkim dokumentarnim filmom po izboru asocijacija filmskih kritičara i televizijskih novinara, a može se pogledati na Netflixu.