Smicalice Mice Todorović

Do kraja februara otvorena je izložba reprodukcija crteža Mice Todorović, izloženih tek jednom, prije gotovo 40 godina.

Još dva dana, do 28. februara, u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine postavljena je izložba crteža Mice Todorović, jedne od najvećih likovnih umjetnica koje je Bosna i Hercegovina ikada imala.

Izložba Smicalice donosi 15 reprodukcija crteža nastalih između 1929. i 1933. godine, nakon autoričinog školovanja na zagrebačkoj akademiji. Crteže je Mica Todorović zadržala u svom vlasništvu do smrti a bili su samo jednom izlagani, na njenoj retrospektivnoj izložbi u junu 1980., godinu prije njene smrti.

Jednostavni i duhoviti crteži uz pojmove i rečenice ispisane rukom umjetnice koji kontekstualiziraju crteže, uz prigodne naslove, daju svevremensku kritiku društva i pojedinca koja se može čitati izvan vremenskog okvira u kojem je nastala. 

“Čovječnost??? Ako je to ono što čini 90% ljudi – onda, samo ne čovječnost”, poručuje Mica Todorović dok njen Hiperintelektualac u super separeu (1933.) sa jelovnika bira između Pohanog mozga, Mozga a la Senil i Mozga kao takvog a kao desert nude mu se – Destilovane misli u umaku od zrakopraznog prostora.

Ovi originalni crteži rađeni olovkom na papiru, čuvaju se u fundusu Umjetničke galerije, i predstavljaju razvojnu fazu na umjetničkom putu slikarice čije radove odlikuje bogati kolorit. Opus Mice Todorović čini 300 slika i više od 100 crteža.

Jakubović: Eurokrem
Sekulić: Ave Marija
Zenft: Tetka Meri