Taj Mahal pred rušenjem?

Indijski sud postavio je ultimatum vlastima kako bi zaštitio mramorni spomenik pod zaštitom UNESCO-a.

Veličanstveni Taj Mahal u Agri, u indijskoj državi Uttar Pradesh, mogao bi biti zatvoren ukoliko indijske vlasti ne poduzmu hitne korake u očuvanju zanemarenog spomenika. “Ili ćemo ga zatvoriti ili srušiti ili ćete ga obnoviti”, poruka je koju su sudije indijskog Vrhovnog suda uputile vladi Indije.

U maju je Sud izrazio zabrinutost za građevinu čiji je bijeli mramor požutio, na pojedinim mjestima čak i postao smeđ i zelen, usljed industrijskog zagađenja i neodržavanja. Sud je zahtijevao hitnu izradu akcijskog plana za spašavanje spomenika pod zaštitom UNESCO-a te preporučio da se potraži pomoć inozemnih stručnjaka kako bi se riješio zabrinjavajući problem diskoloracije spomenika koji se smatra remek-djelom i draguljem islamske arhitekture. Kako od maja ništa nije učinjeno, Vrhovni sud je odlučio postaviti ultimatum središnjoj vladi.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, Agra je 8. najzagađeniji grad na svijetu, a indijske vlasti ne znaju precizan uzrok zagađenja osim da će navodno biti potrebno više od četiri mjeseca kako bi se provele analize. Imajući u vidu veliko zagađenje u Indiji, još devedesetih godina su zabranjene fabrike u krugu od 50 km oko Taj Mahala, dok vozilima nije dozvoljeno da se približavaju na bliže od 50 metara ovom spomeniku, međutim te mjere nisu urodile plodom. Otpad na deponijama u blizini Taj Mahala i dalje se spaljuje, što utiče na zagađenost zraka ali i na građevine, uključujući i Taj Mahal. U međuvremenu, zvaničnici vladine organizacije za zaštitu spomenika tvrde da se bore sa efektima zagađenja, a sud je najavio da će svakodnevno pratiti razvoj situacije počevši od kraja ovog mjeseca.

Iako je prijetnja rušenjem Taj Mahala vjerovatno samo prazna prijetnja Suda, pokazuje svu nemoć sudske vlasti koja nema načina privoliti vlasti da se ozbiljno pozabave problemom koji već godinama uništava jedinstvenu ljepotu jednog od najljepših spomenika svijeta.

Kako piše The Economist, neke od neposrednih mjera koje bi trebalo preduzeti uključuju dodatno zatvaranje fabrika, podsticanje korištenja vozila na biopogon, čišćenje rijeke Yamuna koja protiče neposredno uz spomenik i izgradnja brane za regulisanje protoka vode.

Taj Mahal se nalazi 270 kilometara jugoistočno od New Delhija a svake godine ga posjeti osam miliona turista, između 40 i 70 hiljada svakog dana. Sagradio ga je u 17. stoljeću mogulski vladar Džahan-šah u spomen za svoju rano preminulu suprugu Mumtaz Mahal, kao spomenik vječne ljubavi.