Totalno pomračenje Mjeseca

U noći između nedjelje i ponedjeljka nastupit će posljednje potpuno pomračenje u ovoj deceniji.

Večeras će nastupiti posljednje totalno pomračenje Mjeseca u ovoj deceniji, a sljedeće totalno pomračenje vidjet će se tek maja 2021. godine, iz naših krajeva tek septembra 2025. godine.

Iako je ova prirodna pojava manje atraktivna od pomračenja Sunca, pažnju privlači crvena boja Mjeseca, koji se naziva i “krvavim”. Pomračenje Mjeseca nastupa kad naš prirodni satelit uđe u sjenku Zemlje, odnosno kad se naša planeta nađe tačno između Mjeseca i Sunca.

Kada Mjesec putuje tako da mu je samo jedan dio pomračen, govorimo o djelimičnom pomračenju dok se totalno pomračenje dešava kad Mjesec potpuno uđe u sjenku Zemlje i tada poprimi crvenkastu boju. Sunčevi zraci većih valnih dužina (crveni dio spektra) prelamaju se u Zemljinoj atmosferi i obasjavaju našeg susjeda.

Naredno djelimično pomračenje Mjeseca biće vidljivo iz naših krajeva u noći između 16. i 17. jula. Kasnije ove godine, u novembru, moći ćemo pomoću teleskopa posmatrati i prelazak Merkura preko Sunčevog diska.

Za posmatrače u Sarajevu i BiH, Astronomsko društvo Orion donosi predviđenu satnicu večerašnjeg pomračenja, uz napomenu da će se Mjesec nalaziti na zapadnom dijelu neba:

03:36 – Početak pomračenja polusjenkom
04:33 – Početak djelimičnog pomračenja
05:41 – Početak totalnog pomračenja (Mjesec postaje crven)
06:12 – Maksimum pomračenja
06:43 – Kraj totalnog pomračenja
07:22 – Zalazak Mjeseca (posljednje faze se ne vide iz BiH)