Beograd, 20.05.2018. Fish in Oil foto ana paunkovic

Tri dana Beograda u Sarajevu

Jazz Fest Sarajevo premijerno u Sarajevu predstavlja neke od najprepoznatljivijih bendova beogradske scene.

Ovogodišnji Jazz Fest Sarajevo u okviru svog regionalnog programa predstavit će neke od najaktuelnijih beogradskih muzičara okupljenih u bendovima Fish in Oil i Naked a planiran je i muzički susret jazz muzičara iz Sarajeva i Beograda.

Prvog novembra u Jazzbini Sarajevo nastupa Fish in Oil. Gitarista Bratislav Radovanović, saksofonista Dušan Petrović, kontrabasista Branislav Radojković, bubnjar Tom Feđa Franklin i perkusionista Papa Nik (Veljko Nikolić) izvode autorsku muziku obojenu različitim elementima bluesa, rock’n’rolla, surfa, folka, free-jazza. Fish in Oil je prošle sedmice otvorio Beogradski jazz festival koncertom sa gitaristom Marcom Ribotom kojeg smo imali priliku slušati i na sarajevskom festivalu u nekoliko navrata.

Narednog dana nastupa Naked koji je u prethodnih desetak godina održao više od 600 koncerata. Na Jazz Fest Sarajevo dolaze nakon nastupa na WOMEX-u, gdje su predstavili svoj četvrti album YES! objavljen ove godine.

Ovaj kvartet čine saksofonista i klarinetista Rastko Uzunović, violinista Đorđe Mijušković, basista Branislav Radojković i bubnjar i perkusionista Goran Milošević.

Za treći novembar planiran je Sarajevsko-beogradski samit, na kojem će se beogradskim kolegama pridružiti gitarista Dino Šukalo, basista Edvin Hadžić, klavijaturista Adis Sirbubalo i bubnjar Amar Češljar.