Tužbe i plagijati

Sudski proces Marvin Gaye-Ed Sheeran na čekanju je dok se ne okonča slučaj Led Zeppelin-Spirit.

Trenutni najveći muzički sudski sporovi su tužbe protiv Eda Sheerana i Led Zeppelina zbog kršenja autorskih prava a sudija sa Manhattana je prošle sedmice otkazao septembarsko ročište pred porotom u slučaju protiv Eda Sheerana i njegovog “Thinking Out Loud”, iščekujući ishod slučaja protiv Led Zeppelinovog “Stairway to Heaven”.
 
Nasljednici Eda Townsenda su 2016. godine tužili Sheerana, tvrdeći da je u pjesmi “Thinking Out Loud” iz 2014. koristio glavne harmonične progresije i ritmičke elemente koje je ukrao pjesme Marvina Gayea iz 1973. godine “Let’s Geit It On”, koju su zajedno napisali Townsend i Gaye.
 
Led Zeppelin je, pak, upetljan u slučaj koji traje već godinama, a kojeg je pokrenuo kalifornijski bend Spirit. Spirit tvrdi da je slavni početak iz pjesme “Stairway to Heaven” skinut iz njihove pjesme “Taurus” iz 1968. godine. Iako ova dva slučaja nemaju zajedničke sudionike, zbog prirode spora, ishod jednog slučaja ovisi o ishodu drugog.
 
Louis Staton, sudija zadužen za slučaj Townsend-Sheeran, odlučio je da bi stranke u sporu trebale “uzeti slobodno ljeto” te je kazao da će ponovno biti pozvane na sud kada se riješi slučaj Spirit-Zeppelin. Ako “Stairway to Heaven” – za koju je novo saslušanje zakazano za septembar – dođe na Vrhovni sud, to znači da bi se slučaj mogao odgoditi do sredine 2020. godine.
 
Slučajevi muzičkih plagijata često traju godinama i imaju različite ishode. Dok su Robin Thicke i Pharrell Williams morali platiti gotovo 5 miliona dolara odštete za pjesmu Marvina Gayea koju su plagirali u svojoj pjesmi “Blurred Lines” iz 2013. godine, dosta je slučajeva na sudu nepovoljno riješeno, čak se i slučaj Spirit-Zeppelin činio završenim prije tri godine. (Oživljen je novom apelacijom a novi sud je kazao kako je prijašnja porota “pogrešno shvatala” autorska prava.)
 
Sve to govori da ne postoji pouzdan scenarij koji možemo očekivati u vezi pjesme “Thinking Out Loud”. Sheeran je prije dvije godine tužbu oko svog drugog hita “Photograph”, riješio nagodbom od 20 miliona dolara.

 

Tekst je preuzet sa portala magazina Rolling Stone.