Najljepši podni mozaici

Pogledajte jednu od najvećih zbirki mozaika na svijetu u Vili Romana del Casale.

Vila Romana del Casale, luksuzni posjed u unutrašnjosti Sicilije preživio je potrese, poplave, požare i pad Rimskog carstva sačuvavši gotovo netaknutom impresivnu kolekciju mozaika, na jednoj od najznačajnijih historijskih lokacija iz kasnog rimskog perioda.

Vila koja je pod zaštitom UNESCO-a, izgrađena je između trećeg i četvrtog stoljeća naše ere. Građevina ima više od 50 prostorija i raskošan kompleks kupatila što svjedoči o bogatstvu i moći vlasnika čiji identitet ostaje nepoznat. Djelimično je uništena u potresu u 12. stoljeću, a mozaici koji prekrivaju pod gotovo svake prostorije sačuvani su zahvaljujući klizištu čiji je mulj prekrio i sačuvao u izvrsnom stanju mozaike koji su otkriveni 700 godina kasnije kao najznačajnija kolekcija rimskih mozaika na svijetu. 

Mozaici različitih motiva prikazuju prizore porodičnog života, žena u sportskom natjecanju, egzotičnih životinja, dok su neki svojevrstan omaž mitovima i Homerovim epovima.

Kuća i mozaici pokazuju sjevernoafričke uticaje što po nekima navodi na zaključak da su afrički umjetnici zaslužni za izradu mozaika.

Vila se nalazi na obroncima Mangonea u blizini grada Piazza Armerina, u unutrašnjosti Sicilije, a kao arheološka lokacija otkrivena je u 19. stoljeću kada su i počela prva iskopavanja koja su otkrila 3.500 kvadratnih metara mozaika. Restauracija je završena 2012. godine, a ova iznimna građevina danas je jedna od najposjećenijih turističkih atrakcija Sicilije.