Viseći vrtovi Rebecce Louise Law

Instalacije britanske umjetnice rađene su od suhog ili svježeg cvijeća, a neki radovi su načinjeni od 150.000 cvjetova.

Skulpture i instalacije od cvijeća zaštitni su znak Rebecce Louise Law, britanske slikarice i umjetnice koja je svoje radove izlagala od Hermesovih prodavnica, preko umjetničkih galerija do crkava, a aktuelna izložba Nature Morte postavljena je u Nivaagaards Collection u Danskoj do polovine augusta.

Opisujući cvijeće svojim medijem, osmislila je poseban način tretiranja cvijeća kako bi što duže ostalo svježe, iako je proces njegovog umiranja, sastavnim ako ne i centralnim dijelom većine instalacija koje su rađene od suhog ili svježeg cvijeća, a neki radovi su načinjeni od 150.000 cvjetova. 

“Moje instalacije su moji snovi koji se polako ostvaruju”, kazala je Rebecca Louise Law u jednom intervju. “Raditi sa cvijećem je vrlo skupo pa su moje misli otišle puno dalje nego moji radovi. Uvijek uza se imam bilježnicu punu novih ideja jer mi to daje slobodu stvaranja bez ikakvih ograničenja.”

Ove godine objavljen je kratki film Death of Albine, zajednički rad reditelja Mikea Sharpea i Rebecce Louise Law, inspirisan istoimenim uljem na platnu Johna Colliera i elementima iz romana Emila Zole La Faute de l'Abbe Mouret. Film pogledajte ovdje.