Zaboravljena svjetska putnica

Ellen Tanner jedna je od prvih žena koje su same putovale na Bliski istok.

U muzeju Holburne u Bathu, na jugozapadu Engleske, do konca oktobra bit će otvorena izložba “Bath to Bagdhad” koja slavi neustrašivu svjetsku putnicu Ellen Tanner (1847-1937) i njezinu ostavštinu.

Tannerova je bila jedna od prvih Britanki koja se usudila sama putovati na Bliski istok a umjetnička kolekcija predmeta koje je sakupila u Širazu, Isfahanu, Teheranu i Bagdadu, neobično je svjedočanstvo o perzijskoj i islamskoj umjetnosti tog vremena ali i o trgovini 19. stoljeća.

Bliskoistočna umjetnička kolekcija Ellen Tanner broji više od 80 predmeta – vaza, skulptura, keramike, posuđa, knjiga i tekstila, a sadrži i jedinstvene predmete poput staklene posude koja je, navodno, služila za skupljanje ženskih suza ili i danas modernog bikinija, vezenog vunenim i svilenim koncem. Ovaj bikini je prije izlaganja zahtijevao detaljan konzervatorski rad usljed lošeg skladištenja, a vremenom je izgubio i originalnu boju. 

Neki od predmeta poput ogledala na kojem su naslikane scene iz Firdusijeve Šahname, odnosno Knjige kraljeva, prikazuju kombinaciju iranskih tradicionalnih motiva sa cvijetnim motivima evropskog stila, i daju naslutiti živu razmjenu umjetničkih ideja između Bliskog istoka i Evrope. 

Ellen Tanner je naslijedivši novac krenula u otkrivanje nepoznatih krajeva, najprije po Evropi a onda i dalje. Na svoje putovanje u Bagdad krenula je parobrodom 1894. godine, a Iranom je, u pratnji dvojice lokalnih vodiča, putovala na konju, noćeći u karavansarajima duž puta i istražujući tržnice prekrasnih iranskih gradova.

Ova gotovo zaboravljena putnica i spisateljica, kada je prvi put ugledala obrise Bagdada sa rijeke Tigris napisala je: “Kada smo prilazili Bagdadu, izgledao je poput vilinskog grada, sa vrtovima narandži, kućama na obali koje su podsjećale na Veneciju, džamijama i minaretima koji su svjetlucali na večernjem zalasku sunca.”

Muzej Holburne je u crowdfunding kampanji skupio sredstva za konzervaciju više od 60 predmeta iz kolekcije Ellen Tanner, koju je muzeju svojevremeno darovala sama vlasnica. Za veliki broj predmeta sačuvane su bilješke o predmetima i mjestu kupovine koje je rukom pisala Tannerova. Ona je u Bathu provela više od 20 godina života a tu je i sahranjena. 

posuda za skupljanje ženskih suza, vjerovatno Širaz, 1700.-1800.

bikini, kasno 19. stoljeće

emajlirano posuđe, 1700.-1800.

paun sa zlatnim i srebrenim ukrasima, kasno 19. stoljeće

jastreb, Isfahan, kasno 19. stoljeće