Željezna lica

Minimalističke skulpture katalonskog umjetnika zanimljive su intervencije u prostoru.

Diego Cabezas iz Barcelone oslanja se na španjolsku umjetničku tradiciju i od kovanog željeza pravi minimalističke skulpture u obliku ljudskih lica.

Cabezas je studirao skulpturu u umjetničkoj školi gdje se posebno intresirao za karakteristike različitih materijala. Praktično, kada Cabezas radi na svojim djelima to izgleda kao crtanje u prostoru a prostor u kojem se djelo nalazi i sjene koje pravi imaju jednaku važnost za krajnji utisak koji ostavljaju njegovi radovi.

Rad s kovanim željezom je prilično zahtjevan s obzirom da je u pitanju izrazito nefleksibilan materijal, ali zahvaljući takvim karakteristikama ovakva umjetnička djela predstavljaju zanimljivu intervenciju u prostoru stvarajući izuzetan vizuelni kontrast.

Neke od njegovih minimalističkih skulptura predviđene su da služe kao zidni ukrasi, a Cabezas za sebe kaže da mu je “minimalizam najdraži oblik umjetničkog izražavanja”.

Ovaj umjetnik smatra da smo “na koncu, svi umjetnici, samo se moramo prihvatiti onakvim kakvi jesmo i pronaći ‘ono nešto’ što naš unutrašnji svijet pretvara u umjetnost.”