Zorn, Zappa i Briselska filharmonija

Na briselskom festivalu savremene muzike, Filharmonija će izvoditi djela velikih kompozitora.

Od 9. novembra do 2. decembra u Briselu će biti održan festival savremene muzike Ars Musica, a otvaranje ovogodišnjeg festivala pripalo je muzici Johna Zorna i Franka Zappe.
 
Njihova djela izvest će Briselska filharmonija u koncertnoj dvorani Bozar a na repertoaru će biti Zornove Orkestarske varijacije te Zappine kompozicije Envelopes i Pedro’s Dowry. Eksperimentalna djela Zappe i Zorna bit će predstavljena na dva iznenađujuća nastupa na kojima će Carolina Eyck svirati teremin, a Pierre Charial ručne orgulje, dok će Briselskom filharmonijom dirigirati Brad Lubman.
 
Muzika koja će biti izvedena propituje granice žanrova kombinacijom različitih formi i stilova što je, smatra Zorn, odličan način borbe protiv muzičkog rasizma.

“Svakoga ko voli samo country a ne voli blues i svakoga ko voli samo klasiku a ne sluša rock, smatram rasistom!”

Tokom tri sedmice, Ars Musica će predstaviti 63 koncerta na 23 lokacije. U Bozaru će, između ostalih, biti izvedeni koncert trubača Amira El Saffara i njegovog ansambla Rivers of Sound, pijanisti Wilhem Latchoumia i Stephane Ginsburgh izvodit će djela Richarda Wagnera i Karlheinza Stockhausena, a bit će izvedena i Whisper Opera Davida Langa.