Mapuguaquén: “zvuk zemlje”

Iz čileanskog gradića stižu glineni zvučnici.

Nacimiento je gradić u Čileu sa dugom tradicijom grnčarstva. Nekoliko decenija unatrag njegovi stanovnici, njih nešto manje od 30.000, živjelo je isključivo izrađujući glinene predmete u tridesetak radionica.

Danas je većina populacije zaposlena u šumarstvu, ekstenzivan uzgoj brzorastućih sorti eukaliptusa i bora potisnuo je autohtone vrste drveta, a u gradu je preostalo svega nekoliko grnčarskih radionica. Nacimiento je danas poput većine gradova širom svijeta sa zagađenom vodom i zrakom.

Možda upravo zato u ovom gradu dizajner Pablo Ocqueteau kombinira visoku bežičnu audio tehnologiju, tradicionalnu izradu i doslovno zemlju. Zajedno sa interdisciplinarnim timom dizajnera, zanatlija i inžinjera, osmislio je ekološke zvučnike naziva Mapuguaquén (zvuk zemlje, na jeziku naroda Mapuche) koji u sebi objedinjuju glinu, drvo, kožu i vunu.

Sačinjeni su od 80% biorazgradivih materijala, a u aktuelnoj Kickstarter kampanji, čiji je prvenstveni cilj promocija jedinstvenih proizvoda iz linije Mapuguaquén, planira se zasaditi po jedno drvo autohtone sorte za svaki prodati zvučnik.

Kampanja je već ostvarila planirane ciljeve te su postavljeni novi, a na zvaničnoj web stranici možete pogledati detaljne tehničke specifikacije zvučnika koji su dostupni u tri modela, sva tri aktivna: kao mono i stereo sa 4’’ zvučnikom i kao sistem sa subwooferom od 5 ¼’’ zvučnikom i satelitima od 3’’, u cjenovnom rasponu od 314 do 799 EUR.

drvo – driver – koža – glina – vuna – koža – drvo