Rad Miltona Glasera, detalj

70 plakata Miltona Glasera

Do 29. februara, u Umjetničkoj galeriji otvorena je izložba radova američkog umjetnika.

Sedamdeset plakata Miltona Glasera izloženo je u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine, na izložbi posvećenoj ovom umjetniku koji predstavlja utjelovljenje američkog grafičkog dizajna druge polovine prošlog stoljeća.

Danas, u devetoj deceniji života, Glaser je i dalje aktivan, iza njega su brojna značajna djela koja su imala snažan uticaj u vremenu u kojem su nastajala, a bit će inspiracija i brojnim budućim generacijama publike i umjetnika.

Godine 1977., u okviru reklamne kampanje kojoj je cilj bio promovirati New York kao turističku destinaciju, Milton Glaser je osmislio čuveni logotip i stilizirani slogan I ❤ NY, kasnije preuzet i parafraziran u svakom kutku svijeta. “Taj slogan je nadmašio moja očekivanja. Iz razloga koji nisu posve razumljivi, on se još uvijek može posvuda vidjeti”, Glaserova je izjava koja se može pročitati na jednom od panoa u Umjetničkoj galeriji.

Prisjećajući se kako je 70-ih New York bio nesiguran grad lošeg ugleda, dalje kaže: “Ono što je tom gradu trebalo u to vrijeme je afirmacija, obnova osjećaja da je važno biti u New Yorku. Sada, nažalost, ljudi vide grad kao previše dobro mjesto i grad je preopterećen populacijom bogataša. Moramo biti pažljivi kada su u pitanju posljedice onoga što činimo.”

Na izložbi su predstavljeni radovi od šezdesetih godina do danas, uključujući i plakat iz 1966. godine nastao povodom objavljivanja četvrtog albuma Boba Dylana, ali i plakate osmišljene povodom Sarajevske olimpijade. Na zahtjev Međunarodnog olimpijskog komiteta Glaser je kreirao dva grafička rješenja plakata, oba se danas čuvaju u fundusu Muzeja 14. zimskih olimpijskih igara kao dio olimpijske zbirke u kojoj su radovi ukupno 18 umjetnika poput Andyja Warhola, Davida Hockneya, Henryja Moora i drugih.

Ovo je treći put da se radovi Miltona Glasera predstavljaju u Sarajevu. Organizatori izložbe su Umjetnička galerija BiH i Muzej u egzilu, projekat Asima Đelilovića posvećen grafičkom dizajnu u Bosni i Hercegovini.

Plakati za Mostly Mozart Festival u Lincoln Centru i EXPO ‘92 u Sevilli