Ahed Tamimi – slobodna!

Tinejdžerka koja je postala simbolom palestinskog otpora i ikonom borbe za ljudska prava, provela je u zatvoru osam mjeseci.

Palestinka Ahed Tamimi i njezina majka su oslobođene, nakon osam mjeseci provedenih u izraelskom zatvoru.

Ahed Tamimi uhapšena je prošle godine nakon što je 15. decembra ošamarila izraelskog vojnika u blizini svog doma u Nebi Salehu na Zapadnoj obali. Zajedno sa svojom majkom Nariman, osuđena je na osam mjeseci zatvora koje je provela u zatvoru Hasharon.

Ovaj je slučaj privukao pažnju javnosti širom svijeta kao i organizacija koja se bore za zaštitu ljudskih prava, a ova tinejdžerka postala je heroinom, simbolom palestinskog otpora i ikonom borbe za ljudska prava. Amnesty International je, pozivajući se na Konvenciju o pravima djeteta, zahtijevao smanjenje zatvorske kazne, ali ovaj i slični zahtjevi nisu urodili plodom. Za razliku od slučaja “setlera” koji je ošamario izraelskog vojnika i nije uopšte procesuiran, ili pripadnika izraelske vojske Elora Azarije, koji je pred kamerama izvršio klasičnu egzekuciju nad nepomičnim i ranjenim Palestincem te je osuđen na 18 mjeseci zatvora, a kazna mu je više puta smanjivana. Čak je i slavljen kao heroj.

Otac mlade Palestinke Bassem Tamimi je, kako pišu mediji, izjavio da očekuje da će njegova kćerka nastaviti borbu. Kazao je kako je Ahed u zatvoru položila preostale srednjoškolske ispite te da će ove godine nastaviti školovanje, na fakultetu.

Lice Ahed Tamimi, oslikano je kao mural na sramnom zidu koji razdvaja izraelska i palestinska naselja u Bethlehemu, međutim dan uoči njenog oslobađanja, dvojica italijanskih umjetnika koja su slikala mural, jedan od njih je Agostino Chirwin, uhapšena su zajedno sa jednim Palestincem koji je bio prisutan na licu mjesta te je mural ostao nedovršen. Izraelska policija do sada nije komentirala ovaj incident.