“All Gates Open”

3. maja engleski izdavač Faber & Faber je objavio knjigu o kultnom njemačkom bendu CAN.

All Gates Open: The Story of Can je nova, dvotomna monografija o znamenitom njemačkom bendu čiji uticaj u muzici se osjeti i danas. 

Prvu knjigu monografije, Book One, je napisao Rob Young (Electric Eden: Unearthing Britain’s Visionary Music) koji je intervjuirao sve članove i osnivače grupe CAN uključujući i pjevače Malcoma Mooneya i Kenjija Damo Suzukija, ali i njihove prijatelje i brojne saradnike iz muzičke industrije.

Drugu knjigu, Can Kiosk, čine kazivanja o grupi CAN koja je sastavio klavijaturista i jedan od osnivača grupe Irmin Schmidt u formi kolaža, ne slučajno jer je kolaž bila jedna od konstanti u kreativnom i autorskom procesu grupe CAN kada je o tehnici snimanja riječ. Kazivanja su sakupili nekadašnji urednici magazina Electronic Beats i Spex, Max Dax i Robert Defcon a donose razgovore sa nekim od muzičara na koje je muzika ove grupe imala značajan uticaj, poput Marka E. Smitha (The Fall), Goeffa Barrowa (Portishead), Bobbyja Gillespieja (Primal Scream, The Jesus and Mary Chain), Daniela Millera (Mute Records, osnivač) i drugih.

Grupu CAN su osnovali u Kelnu basista Holger Czukay, klavijaturista Irmin Schmidt, gitarista Michael Karoli i bubnjar Jaki Liebezeit 1968. godine. Imali su nemjerljiv uticaj na popularnu muziku od sedamdesetih godina prošlog stoljeća do danas. Grupe i muzičari kakvi su Public Image Ltd, Siouxsie and the Banshees, Joy Division, David Bowie, Talking Heads, The Stone Roses, The Fall, Happy Mondays, Talk Talk, Sonic Youth, U.N.C.L.E. i Primal Scream navode CAN kao grupu čija je muzika uticala na njhov rad.

Muzički kritičar Simon Reynolds je napisao da je “sve-planetarna avant-funk grupa CAN anticipirala mnoge pravce i stilove kao što su trip-hop, etnotechno i ambient jungle”. Magazin Rolling Stone ih je nazvao pionirima space rocka, a Brian Eno je snimio kratki film u njihovu čast. Njihova muzika i danas se često sempluje, npr. Kanye West, Sing Swan Song.

CAN diskografija:

Monster Movie (1969)
Soundtracks (1970)
Tago Mago (1971)
Ege Bamyasi (1972)
Future Days (1973)
Soon Over Babaluma (1974)
Landed (1975)
Flow Motion (1976)
Saw Delight (1977)
Out of Reach (1978)
Can (1979)
Rite Time (1989)