Sofia Rei

Anđeli ovogodišnjeg Jazz Festa

XX2. izdanje Jazz Festa Sarajevo, od 1. do 4. novembra, predstavit će ukupno 15 ženskih vokala.

Izvrsne umjetnice različitih generacija nastupit će na ovogodišnjem XX2. Jazz Festu i održati brojne koncerte tokom 2., 3. i 4. novembra kada će biti realiziran glavni program ovogodišnjeg festivala.

Nakon što je u septembru ugostio Mary Halvorson, jednu od najboljih američkih gitaristica svoje generacije, Jazz Fest u novembru nastavlja predstavljati iznimne umjetnice i uspješne liderke na dominantno muškoj sceni. Ukupno 15 umjetnica iz različitih zemalja svijeta, od Sjedinjenih Američkih Država, Meksika, Argentine, Koreje, Japana i Bosne i Hercegovine održat će ukupno 9 koncerata, od kojih ćemo izdvojiti nekoliko.

Američka pjevačica Petra Haden jedna je od umjetnica čije se ime veže za različite projekte i značajne umjetničke saradnje, od Tita & Tarantule preko Iggy Popa, do muzičara kakvi su Foo Fighters, Green Day ili Beck. Kćerka je legendarnog kontrabasiste Charlieja Hadena koji je prvi i posljednji put u Bosni i Hercegovini nastupao na Jazz Festu 2005. godine sa svojim Liberation Music Orchestrom uz Carlu Bley kao specijalnu gošću, i to upravo u dvorani Doma policije u kojem će Petra nastupiti 2. novembra – tačno 13 godina i jedan dan kasnije, izvodeći u pratnji benda još uvijek neobjavljeni repertoar pjesama Johna Zorna. 

Petra Haden je poznata po svojim iznimnim a capella izvedbama i zadivljujućoj vokalnoj tehnici, čak i kada izvodi popularne hitove Princea ili Michaela Jacksona, unosi novu svježinu u stare hitove. Snima od 1994. godine a njena diskografija broji 70 albuma.

Narednog dana, 3. novembra iz Argentine dolazi pjevačica Sofia Rei koja će nastupiti u duetu sa JC Maillardom, francuskim kompozitorom, producentom i multiinstrumentalistom koji će na sarajevskom koncertu svirati bas saz. Za ovu umjetnicu snažnog vokala čak i argentinski mediji su pisali da je jedna od najboljih pjevačica Južne Amerike. Njene maštovite interpretacije našle su se na četiri nagrađivana albuma koja je do sada objavila a njen nastup na Jazz Festu predstavit će muziku jedinstvenog senzibiliteta i južnoameričkog štiha.

Nastavljajući tradiciju programa Next Generation koji je godinama predstavljao bh. muzičare i njihove projekte, ove godine Jazz Fest predstavlja poseban program Dosterrados u kojem će 4. novembra u Domu policije nastupiti i bh. umjetnice.

Tako će se predstaviti duet Barimatango kojeg čine pjevačica Jelena Milušić i multiinstrumentalista Atila Aksoj, uz basistu Edvina Hadžića, kao i ženski vokalni ansambl Corona, odnosno La Korona, na ladinu. Ansambl čine Tijana Vignjević, Anida Isanović, Adelita Kadić, Dunja Kazić, Ajla Smajlović, Vanesa Poturović i Darja Softić-Kadenić, a ladino spominjemo jer će završna večer XX2. Jazz Festa biti posvećena tradicionalnim sefardskim pjesmama uključujući i one koje su se pjevale na području Bosne i Hercegovine. Corona je uoči koncerta objavila pjesmu Adio kerida, ona će se naći na njihovom albumu koji će objaviti Gramofon.

Jazz Fest ove godine organizira 23 koncertna nastupa, uz tradicionalni nedjeljni koncert za djecu i prateće programe, a kako je umjetnički direktor Jazz Festa Sarajevo Edin Zubčević napisao u uvodniku ovogodišnje programske knjižice:

“Sasvim je sigurno da za svakoga ko voli muziku imamo barem jedan koncert. Jedino što trebate jeste biti dovoljno radoznali kako biste otkrili program za sebe, iako je najbolje da festival doživite kao cjelinu zbog njegove izuzetnosti. Ali ne vjerujte nama, dođite i uvjerite se sami.”

Ulaznice za festivalske koncerte u prodaji su u sistemu kupikartu.ba i na više od 60 prodajnih mjesta u Bosni i Hercegovini.