Andrej Ðerković: Reunited

Bh. umjetnik zaokružio je performansom na mostu Ars Aevi triptih posvećen svom ocu.

Rad Andreja Đerkovića pod nazivom Reunited (ponovno ujedinjeni) perfomativna je akcija na mostu Ars Aevi, izgrađenom 2002. godine prema projektu italijanskog arhitekte Renza Piana.

Ars Aevi je jedini most sagrađen poslije rata preko rijeke Miljacke, i to u dijelu grada u kojem je rijeka tokom opsade, razdvajala okupirani dio Sarajeva i onaj pod opsadom, a samim tim ovog umjetnika i njegovog oca. Do njihovog ponovnog ujedinjenja nikada nije došlo, a Đerković od očeve smrti 1994. godine, nikada nije prešao most koji je u ratu razdvajao oca i sina, most Bratstva i jedinstva, kao niti jedan drugi most u ovom dijelu grada.

Performans Reunited predstavljen simboličnom šetnjom Andreja Đerkovića i njegovog sina, 25 godina kasnije, svojevrsna je kinektička (à mouvoir) akcija koja predstavlja krunu Đerkovićeve trilogije posvećene ocu. Prelazeći zajedno sa sinom preko mosta Ars Aevi (u prevodu umjetnost epohe) kao simbola nove životne epohe, Đerković nudi protutežu praznini nastaloj nasilnom razdvojenošću od oca.

Prvi dio Đerkovićevog autobiografskog triptiha bila je dvodijelna postavka DVD (divided/razdvojeni) u Sarajevu u junu 2002. godine: intervencija u prostoru Umjetničke galerije i izložba u Galeriji Roman Petrović. U Umjetničkoj galeriji je bodljikavom žicom pregrađen prostor galerije dok je radove postavljene u Galeriji Roman Petrović činila serija fotografija snimljenih u gradovima koji su se kroz istoriju suočili sa problemom fizičke podijeljenosti: Sarajevu, Mostaru, Rijeci, Ženevi i Belfastu. Danas su fotografije ovog ciklusa dio stalnih kolekcija Umjetničke galerije Bosne i Hercegovine i Old Arts Museuma u Belfastu.

Drugi dio triptiha, in-situ intervencija u javnom prostoru United (ujedinjeni), na mostu Bratstvo i jedinstvo, mjestu na kojem su posljednji put autor i njegov otac svjedočili nemogućnosti susreta. Na sredini mosta postavljene su uvećane fotografije odnosno portreti iz osobnih iskaznica obojice Đerkovića iz tog perioda.

O važnosti ovog umjetničkog projekta za autora svjedoči i bilješka o piscu iz njegove knjige Škuribanda iz 2004. godine:

“Andrej Đerković rođen u Sarajevu. Umro 1994. godine na jednom od sarajevskih mostova, presmiješnog imena Most bratstva i jedinstva ne mogavši se ujediniti sa svojim ocem preko bodljikave žice i protutenkovskih ježeva.”

Andrej Ðerković je rođen 1971. godine. Izlagao je samostalno i grupno u brojnim zemljama svijeta, njegovi radovi su u kolekcijama muzeja kao što su MACBA Barcelona, Museum für Kunst und Gewerbe Hamburg, Nacionalni muzej Gruzije Tbilisi, Museo Sperimentale Arte Contemporanea L'Aquila, Jewish Historical Museum Amsterdam, Muzej nevinosti Istanbul te muzeji u Sarajevu, Cetinju, Beogradu, Ljubljani, Potočarima. Jedan je od osnivača Kolekcije Ars Aevi. Živi u Ženevi i Sarajevu.