Anish Kapoor tuži američke zagovaratelje oružja

Umjetnik traži odštetu za povredu autorskih prava i neovlašteno korištenje čuvene čikaške skulpture u reklami koja zagovara korištenje oružja.

Anish Kapoor, britansko-indijski savremeni umjetnik, autor je čuvene skulpture Cloud Gate jedne od znamenitosti Chicaga koja je u proteklih nešto više od 10 godina postala jednom od najvećih atrakcija vjetrovitog grada te se smatra jednim od najpoznatijih umjetničkih radova na otvorenom u svijetu.

Ovaj umjetnik je jučer (19. juna) sudu predao tužbu protiv američke National Rifle Association (NRA), organizacije koja promiče korištenje oružja, zbog povrede autorskih prava odnosno neovlaštenog korištenja njegovog umjetničkog djela kao jednog od nekolicine prikazanih u reklami koja zagovara korištenje oružja i poziva na uplatu donacija za NRA. Kapoor je najprije zatražio da se njegova skulptura ukloni iz videa, međutim to nije učinjeno.

“Zgrožen sam kad vidim da moj rad – zapravo skulpturu koja pripada stanovnicima Chicaga – NRA koristi kako bi promovirala svoje podle poruke”, navodi Kapoor u tužbi izražavajući protest što se njegovo umjetničko djelo koristi za promociju nasilja. “Umjetnost mora ostati čista u svojoj misiji da prizna dostojanstvo svima, bez obzira na vjeru ili rasno porijeklo”.

Tužbom Kapoor zahtijeva odštetu od 150.000 dolara za povredu autorskih prava i odvjetničke troškove. Također se traži dio profita od donacija prikupljenih zahvaljujući reklami, kao i zabrana emitiranja videa koji se naziva “jasnim pozivom na oružano nasilje protiv liberala i medija”.
 
Prema američkom zakonu, fotografiranje i snimanje skulpture je dozvoljeno ali za bilo kakvu komercijalnu upotrebu fotografije ili snimaka potrebna je dozvola samog Kapoora ili gradske uprave Chicaga.