Dž. Hodžić, skica

Apokalipsa Džeke Hodžića

Izložba je otvorena do 25. marta u galeriji Collegium Artisticum.

“Posljednjih 30 godina bavim se apokaliptičnim stradanjem”, reći će Džeko Hodžić u jednom intervjuu napominjući kako je nekoliko prethodnih godina posvetio upravo Apokalipsi – ciklusu po kojem je i nazvana izložba postavljena u galeriji Collegium Artisticum.

Centralni dio izložbe čine tri triptiha velikog formata Apokalipsa I, II i III, od kojih su prvi i drugi triptih već ranije predstavljeni sarajevskoj publici, u Historijskom muzeju 2016. odnosno u Vijećnici 2017. godine. Apokalipsa III uz niz drugih radova manjeg formata po prvi put je izložena, a prate je i crteži, skice i studije za ovaj ciklus.

Svojim radovima Džeko Hodžić evocira prethodni rat, ali i upozorava na devastaciju koju sobom mogu donijeti i donose ratovi, pohlepa, klimatske promjene… Njegova apokalipsa bogata je koloritom, i ne ostavlja bez nade.

Džeko Hodžić rođen je 1950. u Crnoj Gori, u Sarajevu završava Akademiju likovnih umjetnosti, dobitnik je brojnih nagrada, iza njega su desetine samostalnih i stotine zajedničkih izložbi, o njegovom djelu objavljeno je i nekoliko monografija. Izložba Apokalipsa, u maju će biti postavljena u Podgorici, u oktobru u Tuzli a u novembru u Bihaću.