Astronaut ministar obrazovanja

Uz jednog astronauta, u novoj španskoj vladi je i jedanaest žena, i to na čelu ključnih resora ekonomije, finansija, pravde i odbrane.

Novi španski ministar nauke, inovacija i obrazovanja i javnosti najpoznatija ličnost u novoj vladi je astronaut Pedro Duque.

Ovaj astronaut koji je u oktobru 1998. godine sudjelovao u misiji Discoveryja, proveo je devet dana u svemiru kako bi predvodio seriju naučnih istraživanja za Evropsku svemirsku agenciju. Pet godina kasnije pridružio se posadi Soyuza i proveo deset dana na Međunarodnoj svemirskoj postaji.

Duque je jedan od najpoznatijih znanstvenika u zemlji, koji na poziciju ministra obrazovanja dolazi u nezahvalnom trenutku. U periodu 2009-2016, sredstva za razvoj i istraživanja u Španiji su smanjena za 9% dok su u Evropskoj uniji porasla za više od 27%, a mladi istraživači i inžinjeri najjače su pogođeni dosadašnjim rezovima, dok su na hiljade mladih napustile Španiju u potrazi za perspektivnijim zaposlenjima. Duque je najavio da će pokušati riješiti birokratske prepreka kada su u pitanju naučna istraživanja te da još uvijek nije kasno da Španija stane na branik nauke.

“Ako propustimo investirati u našu budućnost, ova zemlja će potonuti zauvijek”, kazao je 2013. godine tokom protesta protiv smanjenja sredstava koje je vlada izdvajala za nauku, ističući obrazovanje kao fundamentalnu investiciju.

Duque je jedan od oštrih protivnika pseudoznanosti. “Čak i ako se ‘homeopatska industrija’ ko zna kakvim smicalicama uspije izboriti za zaštitu Evropske unije i vlada, to ništa ne mijenja. To jednostavno ne radi. Uopšte ne radi. Barem nas niko ne prisiljava da im plaćamo za slatkiš koji prodaju”, napisao je Duque na Twitteru prije nekoliko mjeseci.

Inače u kabinetu nove španske vlade Pedra Sancheza najveći je procenat žena na ministarskim pozicijama u istoriji španske demokratije. Na čelu 11 ministarstava su žene i to na čelu ključnih resora ekonomije, finansija, pravde i odbrane, dok je muškarcima pripalo 5 ministarstava a premijer je cijenio kako je njegova administracija “napredna, modernizirajuća i sa Evropom na umu”.