Atlantis: romani u stripu

Persepolis, Plava je najtoplija boja, Zaboravi moje ime

Agarthi Comics, jedina bh. izdavačka kuća koja objavljuje isključivo strip izdanja, pokrenula je ediciju Atlantis u okviru koje objavljuje grafičke romane u prevodu na bosanski jezik. Pojam grafički roman je utemeljio Will Eisner, sada već davne 1977. godine, iako se na našim prostorima često koristi nesretni prevod grafička novela sa engleskog graphic novel, mada bi najprihvatljivija domaća inačica bila roman u stripu.

Još prije nekoliko mjeseci najavljena su prva tri izdanja edicije, sva tri svjetski bestseleri, bosanski prevodi izvrsnih romana u stripu, a kao prvo – Persepolis francusko-iranske autorice Marjane Satrapi, njen prvi grafički roman preveden na 24 jezika i prodat u blizu dva miliona primjeraka. Ovaj autobiografski strip o odrastanju u velikoj i sretnoj porodici u vrijeme najvećih previranja u Iranu daje sliku njene domovine prije, tokom i nakon islamske revolucije ali i sliku savremene Evrope i imigrantskog života u Austriji.

Persepolis je objavljen u četiri dijela, od 2000. do 2003. godine, ima gotovo kultni status, po njemu je 2007. snimljen i istoimeni animirani film koji je osvojio nagradu žirija na Kanskom filmskom festivalu i nominaciju za Oscara u kategoriji najboljeg animiranog filma. “Persepolis je djelo mudro, smiješno i koje srce slama”, napisao je jedan kritičar za ovaj roman koji je zabranjen u Iranu, a nalazi se i na listi zabranjenih knjiga u nekim američkim školama i javnim bibliotekama zbog neprikladnog jezika i snažnih grafičkih prikaza.

I drugo izdanje bh. edicije, životna priča mlade autorice Julie Maroh pod naslovom Plava je najtoplija boja odnosno njena filmska verzija u režiji Abdellatifa Kechichea također je osvojila nagradu u Kanu i to onu najvažniju Zlatnu palmu 2013. Ova društveno relevantna lezbijska art drama dobila je pečat nepodobnosti u SAD-u, neprimjereno za mlađe od 17 godina, zbog višeminutnih eksplicitnih scena seksa, što je i sama autorica stripa zamjerila reditelju, tvrdeći da skreće pažnju sa suštine priče.

Izvorno objavljen 2011. godine na francuskom jeziku kao Le bleu est une couleur chaude, ovaj roman u stripu govori o odrastanju i zaljubljivanju, gorko-slatka je priča o neuhvatljivoj, bezobzirnoj magiji ljubavi. Strip je osvojio nekoliko nagrada, uključujući nagradu publike na Međunarodnom festivalu stripa u Angoulemeu, najvećem evropskom festivalu te vrste. Autorica Julie Maroh imala je tek 19 godina kada je počela crtati i pisati ovaj roman u stripu za koji joj je trebalo 5 godina rada.

Treći grafički roman Agarthi Comicsa predstavlja jednog od najvećih savremenih italijanskih strip-autora Michelea Recha poznatijeg pod pseudonimom Zerocalcare. Proslavio se svojom knjigom Amarildovo proročanstvo 2011. godine u kojoj je glavni lik autorov imenjak. Na bosanskom jeziku bit će objavljen prevod njegovog djela Zaboravi moje ime koje je objavljeno 2014. godine a kada je organizirana promocija u Milanu, autor je knjige potpisivao gotovo 13 sati! Tako barem prenose mediji, a prenose i da su njegovi stripovi za manje od četiri godine prodati u nevjerovatnom tiražu od 600.000 primjeraka.

“Moji stripovi su gotovo u potpunosti autobiografski. Imao sam neke izlete u čistu fikciju, ali sam shvatio da mi bolje ide pričanje priča o onome što se događa u svijetu oko mene. Povremeno promijenim neki detalj, tu i tamo izmijenim kontekst, ali zapravo uvijek opisujem vlastita stvarna iskustva”, kazao je Zerocalcare u jednom intervjuu.

U strip-romanu Zaboravi moje ime Zerocalcare otkriva do tada nepoznate tajne vlastite porodice a priča počinje smrću njegove bake. Gubitak voljene osobe postat će povod za istraživanje koje će kulminirati otkrićem koje nadilazi maštu. Zerocalcare propituje i orvelovski koncept kontrole koju društvo ima nad pojedincima a zaključuje da je identitet dragocjenost što se ne smije izgubiti.

Zaboravi moje ime je ušao u uži izbor za prestižnu književnu nagradu Strega što je tek drugi put u 60-godišnjoj istoriji nagrade da je među najboljima i jedan strip.

Persepolis danas izlazi iz štampe a tokom sedmice moći će se naći u bh. knjižarama. Izdavač za naredni ponedjeljak najavljuje Zaboravi moje ime, dok je Plava je najtoplija boja, iako zvanično drugo izdanje edicije Atlantis, svjetlo dana ugledala prva i to prije dvadesetak dana na 8. rođendan striparnice Agarthi Comics. Iako spomenuta izdanja nisu namijenjena djeci, Agarthi objavljuje i strip izdanja za najmlađe na bosanskom jeziku. U maju su objavljena tri izdanja edicije Mumijevi – Mumijevi na rivijeri, Mumijevi i porodični život, te Mumijevi na pustom ostrvu, a sva izdanja mogu se kupiti i putem interneta.