Beskonačni svemir Yayoi Kusame

Savremena umjetnica Yayoi Kusama, i u 89. godini života svakodnevno stvara nova umjetnička djela.

Početkom septembra očekuje se kino-premijera dokumentarnog filma o japanskoj savremenoj umjetnici Yayoi Kusami koja je ove godine napunila 89 godina.

Jedna je od najprodavanijih i najpopularnijih umjetnica na svijetu, a nema sumnje da je i jedna od najprepoznatljivijih – velika je šansa da ste na Instagramu vidjeli selfije uslikane u nekoj od njenih instalacija Mirror/Infinity Room. No, njen rad nadilazi Instagram, nadilazi i nadrealizam, i pop art i minimalizam, dovodeći u pitanje percepciju prostora i propitujući beskonačnost svemira. A sve to koristeći jednostavno tačke koje su postale njen zaštitni znak.

Naziv filma je Kusama: Infinity, a prati put ove umjetnice od konzervativne porodice u kojoj je odrasla u Japanu preko slave koju je stekla šezdesetih u Americi do globalnog međunarodnog uspjeha.

Film se bavi njenom šest decenija dugom umjetničkom karijerom, istražuje njen stvaralački proces, kontinuirani utjecaj njenih djela, kao i izazove s kojima se suočavala kao žena i Azijatkinja u industriji kojom dominiraju muškarci – bijelci. 

Odrastala je u Japanu nakon Drugog svjetskog rata, živjela u disfunkcionalnoj porodici koja je obeshrabrivala njene kreativne ambicije, suočavala se sa seksizmom i rasizmom u umjetničkom establišmentu, a dodatni pečat njenom radu dalo je duševno oboljenje i stigma koja ga prati ali Kusama nije odustala. Posljednjih 30 godina živi u duševnoj bolnici a čak i u zrelim godinama svakodnevno radi na svojim slikama, instalacijama i skulpturama.