“Blackbird” Paula McCartneya

Slušali ste pjesmu Beatlesa Blackbird? Mnogi jesu, bez da znaju kako je nastala.

Na stranici BeatlesRadio piše kako je navodno “Paul McCartney bio u Americi, sjedio je, odmarao kada je čuo ženu kako vrišti. Podigao je pogled i ugledao crnkinju okruženu policijom, imala je lisice na rukama, a policajci su je tukli. Pomislio je da je žena počinila neki zločin. Otkrio je da je njen ‘zločin’ što je odlučila sjediti u dijelu restorana rezerviranom za bijelce.”

Bez obzira da li je ova priča istinita ili ne, prizori građanske borbe za ljudska prava u Americi šezdesetih godina bili su itekako dojmljivi za ovog umjetnika. Televizijski snimci protesta i dešavanja u Little Rocku, u Arkansasu, kao i slika 15-godišnje Elizabeth Eckford koja je željela pohađati nastavu u srednjoj školi u tom gradu dok ju bijesna svjetina prati uzvikujući pogrdne riječi.

Kako je McCartney kazao u radijskom intervjuu 2002. godine, pjesma je nastala u Škotskoj, a simbolično je koristio slike crne ptice, odnosno crnog kosa slomljenih krila. Prvog maja 2016. na svom Twitter nalogu Paul McCartney je objavio fotografiju sa dvije žene, bile su to Thelma Mothershed Wair i Elizabeth Eckford, članice građanskog pokreta Little Rock Nine, koje su se nalazile među prvim Afroamerikancima koji su pohađali srednju školu u Little Rocku, ranije rezerviranu samo za bijelce.

“Bila je ovo pjesma za crnu ženu koja se suočava sa svim ovim problemima u Sjedinjenim Državama, moj pokušaj da ih ohrabrim da nastave, da zadrže vjeru jer nade ima.”

Tog dana održao je koncert u tom gradu i objasnio nastanak pjesme Blackbird. Imao je na umu djevojku crne boje kože a kako se u Engleskoj djevojke nazivaju i pticama, nastala je pjesma Blackbird koja je objavljena i u McCartneyevoj zbirci Blackbird Rising iz 2001. godine.

Blackbird

Blackbird singing in the dead of night
Take these broken wings and learn to fly
All your life
You were only waiting for this moment to arise
Blackbird singing in the dead of night
Take these sunken eyes and learn to see
All your life
You were only waiting for this moment to be free
Blackbird fly, blackbird fly
Into the light of a dark black night
Blackbird fly, blackbird fly
Into the light of a dark black night
Blackbird singing in the dead of night…

Jakubović: Eurokrem
Sekulić: Ave Marija
Zenft: Tetka Meri