Novi zakon budističke hramove pretvara u prenoćišta

Prošle godine više od 28 miliona turista boravilo je u Japanu a do 2020. očekuje se da će ovaj broj narasti do 40 miliona.

Pridjevi spiritualni i spartanski gotovo se ne mogu naći u opisima soba i apartmana koji se mogu unajmiti putem globalnih platformi, ali situacija će se već ovog mjeseca promijeniti kada je u pitanju ponuda smještaja u Japanu.

Japanski hramovi su do sada turistima nudili smještaj, poznat kao shukabo, a uključivao je prenoćište i vegetarijanski obrok, i bio je namijenjen prvenstveno hodočasnicima i turistima željnim avanture.

Prema zakonu koji će 15. ovog mjeseca biti stavljen van snage, više od 77.000 hramova u Japanu nije smjelo oglašavati smještaj na komercijalnoj bazi, a nove promjene zakonskih propisa rezultat su niza vladinih akcija kao odgovor na nedostatak smještajnih kapaciteta pred predstojeće Olimpijske igre u Tokiju 2020. godine.

Prošle godine više od 28 miliona turista boravilo je u Japanu a do 2020., očekuje se da će ovaj broj narasti do 40 miliona.

Japanska turistička kompanija Terahaku u saradnji sa platformama Booking.com i Airbnb, od jula će omogućiti turistima da rezerviraju noćenje u više od 100 hramova po cijeni od 200 do 400 KM. Među hramovima je i Mii-dera, čuveni budistički kompleks iz 7. stoljeća, nedaleko od Kyota. Turistima će biti omogućeno prisustvovanje ranojutarnjim molitvama a moći će se okušati i u zazen meditacijama.