(c) CEU/Zoltan Tuba

CEU otvorio novi kampus u Beču

Central European University otvoren je u Beču nakon što mu je onemogućen rad u Budimpešti.

Centralnoevropski univerzitet (Central European University), privatni univerzitet čiji je osnivač i finansijer fondacija američkog filantropa Georgea Sorosa preseljen je u Beč manje od godinu nakon što je bio prinuđen napustiti Budimpeštu zbog odluke vlade mađarskog premijera Viktora Orbana koja je onemogućila rad u Mađarskoj ovom univerzitetu sa sjedištem u Sjedinjenim Američkim Državama.

Više od hiljadu zvanica prisustvovalo je inauguraciji novog kampusa CEU univerziteta u Beču na kojoj je govorio i sam George Soros obećavši nova ulaganja Fondacije otvoreno društvo od 750 miliona eura u ovu visokoobrazovnu instituciju osnovanu 1991. godine, na kojoj se školuju studenti iz više od 100 zemalja.

George Soros koji je rođen u Mađarskoj kazao je kako je njegov cilj bio pomoći zemlji u oporavku od sovjetske represije i kako je CEU postigao veliki uspjeh u prethodnih 30 godina te je najavio formiranje mreže univerziteta otvorenog društva (OSUN – Open Society University Network) koji će ponuditi novi model međunarodne saradnje.

„Zadržat ćemo svoje prisustvo u Budimpešti. Zbog moralne obaveze prema građanima Budimpešte koji su predvođeni studentima i profesorima i drugih univerziteta u više navrata na uličnim protestima pokazali svoju solidarnost s nama“, kazao je Soros koji je ove godine napunio 89 godina.